Akademiska sjukhuset ställer in alla planerade operationer för resten av veckan, meddelades det i går. Materialkrisen är inne på sin andra vecka och för utomstående verkar det obegripligt att Apotekstjänst över en natt kunde få det gigantiska uppdraget att leverera centrala och livsviktiga sjukvårdsprodukter till fem stora regioner. Tyvärr verkar ansvariga på Region Uppsala lika tagna på sängen.
”Vi borde haft en tydligare plan”, säger Petter Karlsson, ansvarig tjänsteman på regionen (UNT 14/10). ”Priset var bara en faktor”, säger Bertil Kinnunen (S), politiskt ansvarig vid tiden för upphandlingen (UNT 16/10). Men allting tyder på att priset, fyra miljoner kronor lägre än närmaste konkurrent, var det helt avgörande när Apotekstjänst fick uppdraget.
Den offentliga sektorn är en enorm marknad. Varje år görs nästan 20 000 offentliga upphandlingar till ett värde av 700 miljarder kronor. Självklart går det snett ibland. Men i somras presenterade Svenskt Näringsliv en rapport där svinnet beräknades till enorma 90-135 miljarder. En av de största felkällorna var inköp av material. ”Offentlig sektor är usel på inköp. I många fall har man inte ens koll på vilka inköp som faktiskt görs”, sade experten Ellen Hausel Heldahl (DI 6/5).
Enligt Lagen om offentlig upphandling (LOU) och motsvarande EU-lagstiftning ska den leverantör ”vars anbud är det ekonomiskt mest fördelaktiga” tilldelas ett kontrakt. Det innebär långt mer än ett lågt pris. Det innebär att ha järnkoll på kvalitetskraven som ställs upp samt kontroll och uppföljning, och vad man ska göra om det brister. Enligt Ellen Hausel Heldahl är detta inte den bästa grenen för kommun- och regionchefer. ”De är bra på att leda och samarbeta, men inte på ekonomistyrning.”
Det saknas någonting väsentligt i Region Uppsala. Det finns inte där när Akademiska bygger ut, inte heller när storsjukhuset ska följa sin årliga budget eller när vården planeras. Det finns inte där när det nya ansvariga landstingsrådet Malin Sjöberg Högrell (L) inte ens informerats om övergången till en ny leverantör. Med färsk erfarenhet från näringslivet ser hon häpet på den pågående utvecklingen. ”Allt som kunde gå fel verkar ha gått fel”, konstaterar hon.
Jan-Olof Olsson på MSB (Myndigheten för skydd och beredskap) är lika häpen över de olika beskeden från dag till dag, om inställda operationer. ”Det måste gå att få en överblick”, säger han (UNT 16/10). Exakt. En chefsläkare här, en tjänsteman och en politiker där. Ingen har överblicken. Det som saknas i Region Uppsala är kontroll.