Börspanik består inte av rationella känslor

På måndagen blev aktierna lite billigare igen.

Skakigt på börsen.

Skakigt på börsen.

Foto: Oscar Olsson/TT

Ledare2024-08-05 14:38
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Den som vaknar till svarta rubriker om storbränder i trakten där man bor bör genast överväga att packa och sätta sig i säkerhet. Med rapporter om börsras – om ”panik” eller ”fritt fall” på marknaden – förhåller det sig annorlunda. Men det är lättare sagt än gjort att vara kylig när man ser sitt sparkapital urholkas.

Tokyobörsen lade grunden för en svart börsmåndag i Europa och USA efter att ha gått ned med tolv procent under nattens handel. Några frågor som småspararen bör ställa sig: Vad var orsaken till fallet? Finns det något grundläggande problem i världsekonomin eller -politiken, någon utlösande faktor? Och från vilken nivå sjönk börsvärdet? Hur har utvecklingen sett ut de senaste månaderna och de senaste åren?

Det fanns ingen dramatisk orsak bakom det japanska raset. En räntehöjning i förra veckan ledde till att valutan yen stärktes. Sedan följde några amerikanska makrodata som blev något av besvikelser mot slutet av veckan. Det räckte eftersom fallhöjden för Tokyobörsens Nikkei-index var hög. Nikkei har gått som tåget i ett antal år och satte ett all time high den 11 juli. Det var dags!

Dags för en korrigering, alltså. Börsvärdet måste på lång sikt någorlunda motsvara värdet i företagen och produktiviteten i hela samhället. Men också dags att ytterligare öka ojämlikheten i samhället. Vinnarna på börsen är de som säljer och hämtar hem vinsten inför nedgången, men också placerarna som ligger kvar och fortsätter köpa aktier till ett lägre pris. Förlorarna är alla dem som tycker att aktier verkar vara ett väl osäkert sparande nu när räntorna går upp.

Den som på måndagen starkt övervägde att öka andelen besparingar i räntepapper, eller tillfälligt minska den månatliga insättningen i aktiefonden, bör tänka efter en gång till. Vill man verkligen bidra till ökade ekonomiska klyftor? Det är tillspetsat men inte desto mindre sant.

Det kommer att skaka på börsen många gånger än, när krig, klimat och pandemier fortsätter att skapa oro. Ibland kommer också den svenska marknaden att skapa helt egentillverkade negativa nyheter som slår mot Stockholmsbörsen. Det kan vara bäst att sprida riskerna till olika former av sparande, men att inte fatta några investeringsbeslut när det väl börjat skaka.

Den som ändå stannar kvar på aktiemarknaden (vilket har lönat sig bäst i längden) kan börja med att skriva upp värdet på sina fonder i början av varje år. Varje nedgång kan sedan sättas i relation till årets eller fjolårets siffra. Metoden kan minska paniken i stunden, när de svarta rubrikerna dominerar, men också göra småspararen till en vinnare på sikt.