Tillsammans mot Orban?

En enad opposition kan stoppa demokratins sönderfall i Ungern.

Foto: Darko Vojinovic

Ledare2018-04-06 00:05
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Det ungerska parlamentsvalet på söndag lär inte bli särskilt spännande. Regeringspartiet Fidesz har länge haft en stabil ledning i opinionsmätningarna och premiärminister Viktor Orbán kan med stor sannolikhet se fram emot en tredje mandatperiod.

Regeringens valkampanj har i stort sett handlat om en enda sak: invandring. Trots att det knappt finns några flyktingar och migranter alls i Ungern har Orban framställt invandringen som ett existentiellt hot mot den ungerska nationen. Valrörelsen har präglats av regeringens hatkampanj mot den ungersk-amerikanska finansmannen George Soros som påstås ha en plan för att översvämma Europa med miljontals migranter från muslimska länder.

Viktor Orbán har styrt Ungern med två tredjedelars majoritet sedan 2010 och därför kunnat genomdriva en rad lagändringar som bland annat syftat till att försvaga domstolarnas oberoende och mediernas frihet. Ungern har under Orbáns ledarskap kommit att karakterisera det som kallas "illiberal demokrati" - alltså en stat där det hålls regelbundna val men där alla institutioner som kan hota makten lever farligt.

Nyligen höll Orbán ett uppmärksammat tal inför tusentals regeringstrogna ungrare där han lovade att efter en valseger använda "moraliska, politiska och legala medel" för att ta itu med alla som motsätter sig honom. Så talar alltså premiärministern i ett land som för inte så länge sedan framstod som en av de mest framgångsrika post-kommunistiska staterna.

Så hur kan demokratin i Ungern räddas? Och av vem? Den politiska oppositionen i landet består av en rad mindre partier som inget är tillräckligt stort för att utmana Orbáns Fidesz. Men ett borgmästarval i staden Hodmezovasarhely tidigare i år visade att om oppositionen samarbetar går det att rå på Fidesz. I Hodmezovasarhely, ett traditionellt starkt Fidesz-fäste, lyckades nämligen den oberoende kandidaten Peter Marki-Zay kamma hem segern. Detta efter att alla oppositionspartier enats kring honom som enda motkandidat till Fidesz-kandidaten.

Nu hoppas många att något liknande ska ske i valet på söndag där majoriteten av mandaten fördelas via enmansvalkretsar. Men det kräver att oppositionspartierna lägger de ideologiska motsättningarna sinsemellan åt sidan. Största oppositionspartiet Jobbik har visserligen tonat ned sin högerextrema retorik (samtidigt som Fidesz gått mer åt höger och blivit Ungerns mest intoleranta parti). Att partier i mitten och till vänster skulle kunna samarbeta med Jobbik och enas bakom en gemensam motkandidat i varje valdistrikt framstår dock som osannolikt. Men vem vet, när demokratins överlevnad står på spel kan kanske de mest inbitna antagonisterna enas. Kanske blir söndagens val i Ungern spännande.