Under 2017 såldes bostadsrätter i Sverige till ett sammanlagt värde av drygt 256 miljarder kronor. Det är fem gånger mer än vad staten lägger på försvar och samhällsberedskap.
Medelpriset för en bostadsrätt steg med drygt sju procent förra året. Bostadspriser är dock lokala och skiljer sig över landet. Läget läget läget, som det heter på mäklarspråk!
Även om intresset för boendeformen är stort är det svårt att få boende att engagera sig i styrelsearbete. Enligt en undersökning från Sveriges Bostadsrättscentrum uppger bostadsrättsföreningarna att just detta är deras största utmaning. Få vill vara med i styrelsen, trots att svenskar har en tradition av engagemang i civilsamhället och folkrörelser.
Det är intressant att svenskar i många fall belånar sig upp över öronen och investerar stor del av sina besparingar i en bostadsrätt för att sedan inte engagera sig i hur pengarna förvaltas. Det känns inte som en strategi som en normal placerare skulle rekommendera.
Sanningen är att en bostadsrättsförening har stora likheter med ett kollektiv. Tänk på den gamla hippiefilmen ”Tillsammans”. Men i stället för att laga böngryta, dela på barnpassning och ägna sig åt partnerbyten försöker nutida bostadsrättsägare undvika gårdsstädningen, bråka om sophanteringen och placeringen av cykelstället.
En bostadsrättsförening är en ekonomisk förening. Den där enerverande personen på våning två som alltid ställer illaluktande sopor i trapphuset delar du som bostadsrättsinnehavare finansiell risk med. Och han på bottenplan som har dåligt omdöme gällande musikvolym nattetid borde du betrakta som din affärspartner. För i ett storstadsområde värderas lägenhetshus till många 10-tals miljoner. Det motsvarar en ganska omfattande affärsverksamhet som man har med sina grannar.
Det handlar delvis om en kultur i relationen till sitt hem och boende. Det är välbekant att Sverige är det land i Europa med flest ensamhushåll. Många bor alldeles för stort eftersom flytkedjorna haltar. Byggandet hämmas av regleringar. Intresset för ägarlägenheter är svalt. Bostadsrättsföreningsstyrelser motarbetar uthyrningsföretag som Airbnb. Listan på egenheter och problem på den svenska bostadsmarknaden kan göras lång.
I Sverige är bostadsstandarden hög och storstadsborna är beredda att spendera en relativt stor del av sin disponibla inkomst på boendet. Men en mängd människor kan och vill inte. Det handlar om grupper som studenter, nyanlända som inte etablerat sig ännu eller andra som på grund av arbetssituation måste eller vill vara mobila. Bostadsbehovet kommer vara fortsatt stort under lång tid och det måste finnas en palett av olika boendeformen att anpassa efter olika behov.
Vi måste vara betydligt mer nytänkande när det gäller vårt boende.