SD-taktik kan visa sig vara riskabel i Sverige

Åkessons reaktion för honom längre bort från statsministerposten.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson får under sin EU-valturné svara på frågor om SD:s trollfabrik.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson får under sin EU-valturné svara på frågor om SD:s trollfabrik.

Foto: Christine Olsson/TT

Ledare2024-05-15 14:15
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

I valrörelsen 2016 sade USA:s förre president Donald Trump att han skulle kunna gå ut på femte avenyn i New York och skjuta någon utan att det nämnvärt skulle påverka stödet för honom. Att han över huvud taget kunde säga det – att det i värsta fall till och med låg något i det – är någonting som gjutit mod i populiströrelser i hela världen, även i Sverige.

Metoden kom till stor del från Trumps chefsstrateg Steve Bannon och går ut på att allt är öppet för tolkning, särskilt om det kommer från etablissemanget, det traditionella politik- och medielandskapet. Ett valresultat, en film på någon som säger något, är bara ett förslag på sanning från ett perspektiv. När man beslås med lögn (från etablissemanget) svarar man hårt och brutalt: ”Kasta så mycket skit på dem så att de drunknar”, som Bannon uttryckte det.

Ingen borde alltså vara förvånad när Jimmie Åkesson kallar granskningen av SD:s trollfabriker (i TV4:s Kalla Fakta) för ”desinformation”. Allt som kommunikationschefen Joakim Wallerstein säger till de dolda kamerorna, mycket detaljerade beskrivningar om hur trollen ska gå till väga för att sprida hat och desinformation samt till vilka, är öppet för tolkning. SD-ledaren kallar de inspelade samtalen för ”korridorsjargong” och trollkontonas verksamhet för ”satir”. ”Har ni ingen humor”, frågar han reportern på TV4 Nyheterna (14/5).

Jimmie Åkesson följer också upp med det självklara påståendet att det rör sig om ”en gigantisk inhemsk påverkansoperation från det samlade vänsterliberala etablissemanget” med syfte att ”manipulera och vilseleda väljarna”.

SD-ledaren har en verklig poäng i sin reaktion på avslöjandet. Den kommer intressant nog när han råkar försäga sig, när han påpekar att ”vi är bäst i landet på det här”. Det är ju inte så att de övriga partierna saknar kopplingar till troll av olika slag, att allt de kommunicerar är dagsens sanning och de aldrig någonsin råkat missförstå en politisk motståndare. Långt, mycket långt, därifrån.

En avgörande skillnad mot i USA är att Sverige inte har ett tvåpartisystem där Jimmie Åkesson lyckats kapa den ena halvan. Sverigedemokraterna svingar mot nästan 80 procent av Riksdagen samtidigt som man sagt sig sikta på statsministerposten 2026.

Den här bollen har nu landat i Tidösamarbetets knä. ”Det är allvarligt”, säger statsminister Ulf Kristersson (M). "Stoppa alla förhandlingar med SD", kräver Liberalerna. Kanske har de ingen humor? Kanske saknar fyra av fem svenskar SD:s meme-satirhumor, eller fler? Det får framtiden utvisa, men efter TV4-avslöjandet känns ändå tanken på Sverigedemokraterna i regeringsställning betydligt längre bort än tidigare.