Tacka mamma med en rejäl pappaledighet

I nuvarande takt kommer det att ta omkring 15 år innan fördelningen av föräldraledighet blir jämställd.

Strunta i blomsterbuketten på mors dag. Jämställd föräldraledighet är en bättre present.

Strunta i blomsterbuketten på mors dag. Jämställd föräldraledighet är en bättre present.

Foto: Martina Holmberg / TT

Ledare2023-05-27 16:30
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Gärna blommor och uppvaktning, men ännu hellre ett jämställt uttag av föräldraförsäkringen. Ett rimligt budskap till svenska fäder så här dagen före mors dag. För även om utvecklingen går framåt så sakteliga, är många hem fortfarande mycket ojämställda. Det märks inte minst i uttaget av föräldraledighet.

Fackförbundet TCO publicerar varje år ett jämställdhetsindex där man följer hur uttaget av föräldradagar fördelas mellan män och kvinnor. Det bygger på Försäkringskassans statistik över antal utbetalade dagar med föräldrapenning och tillfällig föräldrapenning vid vård av barn (vab).

Efter att fördelningen stadigt blivit mer jämställd blev den mer ojämställt fördelad 2021. Detta är förhoppningsvis inget trendbrott, pandemin anges som förklaring. När fler har jobbat hemma, har färre dagar tagits ut för barn äldre än ett år (eftersom många föräldrar ändå har jobbat hemma). Och eftersom kvinnor tar ut fler dagar ju yngre barnen är, påverkar detta fördelningen.

Detta är i och för sig också en indikator på hur det står till med jämställdheten. Kvinnan tar i högre utsträckning de ”jobbiga” dagarna när barnen är riktigt små, medan pappan tar de ”enklare” dagarna högre upp i åldrarna. Försäkringskassans statistik visar också tydligt att bara omkring 20 procent av föräldraparen delar på föräldraledigheten ”jämställt” (definierat som att vardera föräldern tagit ut mellan 40 och 60 procent av försäkringen).

Sett över tid så ökar pappornas uttag av föräldradagar visserligen, men det går långsamt. TCO slog redan för fyra år sedan fast att med nuvarande ökningstakt, kommer det att dröja tjugo år innan uttaget är helt jämställt. Det innebär drygt 15 år till av en fördelning som inte bara påverkar ekonomin och jämställdheten under själva föräldraledigheten. Den part, oftast kvinnan, som tar ut majoriteten av föräldra- och vab-dagarna får även se sin löneutveckling, sina karriärmöjligheter och sin livslön utvecklas negativt, i jämförelse med den andra parten i förhållandet.

Tyvärr finns inga enkla vägar till en jämställd föräldraledighet – och i förlängningen jämställda hushåll. Pappamånaderna gjorde sitt för att knuffa papporna över tröskeln in i barnrummet, men det var då.

Attityderna måste förändras, både hos föräldrar och, kanske särskilt, hos arbetsgivare. Det upplevs fortfarande svårt (för män) att vara föräldralediga på många (mansdominerade) arbetsplatser. Fokus måste helt enkelt skifta från ”jag kan inte vara ledig” till ”varför skulle jag inte kunna vara ledig”. Då kan mors dag innebära både blommor och jämställdhet.