Klimatåtgärder behöver inte kosta skjortan

Kan något så osexigt som värmepumpar rädda världen? Ja, kanske i alla fall till viss del.

Snurra för ett bättre klimat. Värmepumpar kan göra stor skillnad i europeiska hem.

Snurra för ett bättre klimat. Värmepumpar kan göra stor skillnad i europeiska hem.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ledare2024-01-13 05:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Grovt generaliserat går det att säga att det finns två sätt att se på hur världens utsläpp kan minska. I ena ringhörnan hittar vi traditionalisterna, de som menar att det bara är genom att konsumera mindre, begränsa transporter, tänka cirkulärt och ge upp tanken på evig tillväxt som vi framgångsrikt kan bromsa jordens uppvärmning.

Det andra förhållningssättet, som man ofta hittar till höger i politiken, är att det är genom tekniska landvinningar som vi kan säkra planeten för efterkommande generationer. Med ny teknik kommer vi att kunna leva som i dag, men mer klimatsmart.

I den breda mittfåran råder dock konsensus att det behövs både och – både förändrade livsmönster och ny teknik. Men allt behöver inte vara nytt och fräscht. Även med befintliga tekniska lösningar går det att göra stor skillnad. Ett sådant exempel presenterades i Dagens Nyheter häromdagen (11/1): bergvärme och värmepumpar!

För en svensk eller nordbo kan det låta lite märkligt. Att använda värmepumpar för att värma upp (och i vissa fall även kyla ner) hus är varken nytt eller ovanligt. Men det är vi här i norr som är undantaget. I stora delar av Europa används ofta gas för att värma upp fastigheter.

Skillnaden blir extra tydlig när man tittar på statistik från Europeiska värmepumpsförbundet (ja, det finns en sådan organisation). I Finland finns det 493,3 värmepumpar per 1000 hushåll, I Sverige 406,7 och i Norge 292,7. I Italien är siffran bara 125,5, i Tyskland 40,9 och i Storbritannien mycket låga 13. Samtidigt som hushållens bostadsuppvärmning står för 10 procent av Europas koldioxidutsläpp.

Matematiken är så enkel att det är svårt att greppa varför inte värmepumpar är standard: resten av Europa skulle genom att i högre utsträckning växla från gas- och olja både göra sig mindre beroende av gas och effektivisera uppvärmningen av hushåll och andra fastigheter. Det är både en säkerhetspolitisk (minns effekterna av beroendet av rysk gas), privat- och samhällsekonomisk och en klimatmässig vinst.

Men i stället för att oja sig över de ”tröga européerna” är det läge att utbrista ”heja”. Och påtala hur viktig övergången är. Oavsett om det nu är bergvärme eller luftvärmepump, kommer det att kunna både värma och kyla europeiska hem på ett effektivare och mer miljövänligt sätt. Kombinera med solceller på var och varannat tak och effekten blir ännu starkare.

Det är inte den sexigaste klimatåtgärden där ute, den osar varken ny teknik eller svåra uppoffringar. Men vad den däremot gör är att den fungerar och gör skillnad.