Extremväder är inte ett naturligt fenomen. De hade inte varit möjliga utan mänsklig inblandning, enligt en ny rapport från World Weather Attribution. Den senaste tidens larm om rekordvärme, översvämningar och torka kommer mer regelbundna och intensiva. Och när hem, städer eller hela länder till slut blir obeboeliga kommer hundratals miljoner människor att bli klimatflyktingar.
Klimatkrisens effekter kan kännas avlägsna, särskilt en sommar där vädret i Sverige stundvis varit dåligt. Men översvämningarna i olika svenska städer och 2018 års skogsbränder är en försmak på vad som kan vänta. Semestergäster som evakueras från Rhodos på grund av skogsbränder är bara början.
Utsläpp bryr sig inte om nationsgränser. Därför krävs global handlingskraft och en vilja att göra de obekväma uppoffringar som utan tvekan behövs för att mildra eller stoppa utvecklingen. Samtidigt behöver Sverige föra en ambitiös klimatpolitik på hemmaplan och behålla ledartröjan i klimatfrågorna. Det är rätt sak att göra och det bidrar med trovärdighet i de internationella förhandlingar som fortsatt behövs för klimatet.
Det är bra att regeringen vill satsa på kärnkraft och vindkraftsparker samt att man vill göra det lättare för företag som vill vara en del av den gröna omställningen. Men samtidigt vill man sänka reduktionsplikten till EU:s lägstanivå vid årsskiftet. Något regeringen själva påtalar kommer öka utsläppen i närtid. Trots detta hävdar man att Sveriges klimatmål fortsatt står fast.
I höst ska klimatminister Romina Pourmokhtari (L) lämna över regeringens klimathandlingsplan till riksdagen. I den ska regeringen påvisa vilka åtgärder och reformer den vill genomföra för att Sverige ska nå sina klimatmål. Pourmokhtari hävdar att regeringen för en annan sorts politik än tidigare regeringar med långsiktig fokus på att nå nettonollutsläpp år 2045, inte att primärt nå etappmålet för år 2030. Det må så vara men regeringen befinner sig inte i en gynnsam position att föra en offensiv klimatpolitik med fokus på klimatmålen.
Att samarbete kräver kompromisser är en självklarhet. Men att samarbeta i klimatfrågor med ett parti som Sverigedemokraterna kan inte vara det lättaste. Riksdagsledamöter från SD har flera gånger ifrågasatt klimatforskning och de varningar som höjts på klimatområdet.
Ett tungt ansvar vilar på klimatministern och regeringens axlar. De måste göra uppoffringar och vara redo att bli opopulära både med väljare och med sitt samarbetsparti för att skydda klimatet. Vissa saker är viktigare än anseende.