Uppsala län borde ha 120 vindkraftverk, enligt statliga beräkningar, men här finns tio. Vindkraften ska enligt regeringen stå för en stor del av det mer än fördubblade elbehovet fram till 2045. Men Uppsala län går i stället åt motsatt håll, då fyra vindkraftverk försvunnit de senaste tio åren (UNT 23/5).
Länet är en utmärkt illustration på dilemmat med elförsörjningen i Sverige. I de södra och mellersta delarna av landet ges få tillstånd till nya vindsnurror, samtidigt som kärnkraften i Ringhals har avvecklats. Det har gett elbrist, särskilt vad gäller reglerkraft, el som produceras dygnet runt och året runt, även då det är vindstilla. Effekten har tydligt visat sig det senaste året med kraftigt höjda elpriser i dessa delar av landet.
Det krävs ingen högre examen för att räkna ut varför det är så glest med vindsnurror i Uppland. Det är ju tätt med hus. Varje vindkraftverk kräver minst 500 meter i radie utan bebyggelse. Sedan tillkommer Försvarsmaktens krav (som knappast lär bli mindre framöver) och kravet på att skydda naturen i områden där den är en bristvara. ”Det blir en utmaning”, säger Bernt Forsberg, miljöskyddsenheten på länsstyrelsen i Uppsala.
Utmaningen blir inte mindre på global nivå om klimatförändringarna ska hejdas. Det är svårt att hitta en tysk eller en tjeck som skulle säga att Norduppland är tättbefolkat. Detsamma gäller stora delar av världen. Havet, då? Ja, tyskarna har ungefär 20 mil kust mot Nordsjön och 30 mil mot innanhavet Östersjön. Även här är svenskarna lyckligt lottade.
Trots vattenkraften, trots 240 mil kuststräcka och trots vidsträckta nästan obefolkade landytor har alltså Sverige svårt att klara sin energiomställning. Det stämmer till eftertanke. Har vi egentligen råd att kategoriskt avvisa fossilfria energislag?
De enorma havsbaserade vindkraftparkerna kommer att bidra med el om de blir verklighet. Som den planerade parken Olof Skötkonung norr om Gräsö och Hållnäshalvön, runt 70-80 350 meter höga byggnader som tillsammans (nästan) skulle producera el motsvarande en av Forsmarksreaktorerna.
Motståndare till såväl kärnkraft som vindkraft bör besinna sig. Enbart ny kärnkraft kommer inte att lösa problemen. Även om utvecklingen av små modulära reaktorer (SMR) tagit ordentlig fart ligger en större utbyggnad ett antal år fram i tiden. Och vindkraften står och faller med vädret. Samt med de skogar av snurror i havet som skulle kunna bli fallet. Miljörörelsens argument om exempelvis fiske och plastskräp är tillämpligt även för vindkraft: Havet tillhör ingen men ändå oss alla och det måste vi vara rädda om!