Av all kritik som riktats mot regeringen och Folkhälsomyndigheten (FHM) är senfärdighet något som sannolikt kommer att bestå när pandemin väl är över. Såväl under förra vårens första våg som under höstens andra våg har åtgärderna kommit när smittspridningen redan börjat, när det redan varit för sent att hejda den.
Det är förståeligt att man inte vill upprepa detta en tredje gång. Efter att ha sjunkit nådde smittspridningen en platå och har under februari visat tendenser till att öka igen, svagt i Uppsala men tydligare i närliggande regioner som Gävleborg och Stockholm. Oron förstärks av de nya varianterna av viruset: den brittiska, som redan är på väg att ta över i Sverige, men framför allt de sydafrikanska och brasilianska, mot vilka vaccinet inte är lika verksamt.
Återigen agerar regeringen senfärdigt. Restriktionerna riktar sig mot resor, mitt under den andra sportlovsveckan av tre! Sedan gäller förlängda restriktioner på de flesta områden och distansundervisning i skolorna. Och så den mest symboliska av åtgärder – ett år efter coronapandemins utbrott tar svenskarna på sig munskydd, på bussar, i butiker och överallt där det inte går att hålla avstånd.
Munskydden är symboliska eftersom det ser ut som om man tar smittan på största allvar. Och skydden har säkert en viss effekt i trånga situationer, och som allmän påminnelse om att pandemin inte är över. Men, som statsepidemiologen Anders Tegnell påpekat gång på gång sedan i våras, den synbara effekten utgör i sig en fara. ”Här kommer jag med munskydd”, tänker man, och överger kanske hörnstenarna i den svenska strategin: att hålla distans och att hålla sig hemma om man har symtom.
De dubbla budskapen är desamma som under sensommaren och den tidiga hösten. Med låg beläggning på sjukhusen blir det svårare att motivera alla att hålla i restriktionerna. På onsdagen rapporterade Akademiska sjukhuset om noll (!) patienter med covid-19 på IVA igen.
En skillnad: I augusti såg det verkligen ut som om pandemin var över då antalet på IVA i landet bara var ett 20-tal, men nu är det fortfarande över 200. Det ser mycket olika ut och det är inte långt till Gävle. En annan skillnad är att vaccineringen kommit i gång. Den kan förhindra en del dödsfall, eftersom de mest utsatta äldre fått sina doser, men den hinner inte förhindra en eventuell ny våg på intensivvården. Det är nära nu, och det är vore ytterst onödigt att falla på målsnöret. Ställ in skidresan i helgen. Ta för all del på munskyddet också, men framför allt - håll avstånd.