Ekot efter Fulleröbomben ska inte tystna

När medborgare sprängs måste samhället kunna svara.

Två radhus i Fullerö utanför Uppsala totalförstördes efter explosionen i september i fjol.

Två radhus i Fullerö utanför Uppsala totalförstördes efter explosionen i september i fjol.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Ledare2024-08-13 05:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

I veckan inleds rättegången mot den 23-åring som misstänks ha placerat bomben i Fullerö utanför Uppsala som dödade en 24-årig kvinna för snart ett år sedan. Sommaren har också betytt rättsliga följder för andra uppmärksammade dåd från 2023, som den besinningslösa skjutningen mot tunnelbaneresenärerna i Farsta centrum i juni och dubbelmordet i en villa i Tullinge i oktober.

De samvetslösa avrättningarna av släktingar till gängkriminella, där inte sällan tillfälliga besökare eller grannar kan bli offer, fortsätter under 2024. Den gångna helgen sköts en 55-åring i skånska Skurup till döds, en man som är nära anhörig till en man i 20-årsåldern som misstänks för en annan skjutning på orten.

Åtalen och rättegångarna betyder att förundersökningarna blir offentliga och att gärningsmännen får svara för sina handlingar under ett antal dagar, med detaljerade genomgångar av händelseförloppet. Det är ensamt och utsatt. Gängsnack om ”inga kommentarer”, ”hundragubbar” och ”jappningar” känns plötsligt ganska långt borta.

23-åringen har i förhör erkänt sig skyldig till Fulleröbomben som ska ha berott på en knarkskuld på 80 000 kronor (UNT 12/8). Han har konstant skyllt ifrån sig och menat att han inte trott att laddningen var så kraftig, att han varit påverkad och dessutom – hade inte han gjort det hade man ”skickat någon annan”. I ett mänskligt drag bad han dock förhörsledaren: ”Vi behöver inte kalla den bomb, det känns lite hemskt”.

Det går inte att föreställa sig hur hemskt det gångna året varit för den 24-åriga lärarens anhöriga. Nu får de i alla fall en viss upprättelse genom att se 23-åringen svettas under rättegångsdagarna med sina futtiga förklaringar och sedan få sin dom.

Rättegångarna runt om i landet på senare år hade inte varit möjliga utan att polisen tillåtits hålla någorlunda jämna steg med de gängkriminella. Först var det knäckandet av krypterade meddelanden, sedan också tillåtelse till avlyssning, avläsning av trafik och andra åtgärder som i sig är integritetskränkande. 23-åringen kunde gripas då han filmats av en övervakningskamera.

Sverige har reagerat, men alldeles för sent enligt Danmark där regeringen hade krismöte på måndagen. Ett flertal skjutningar med kopplingar över Öresund har ägt rum den senaste tiden och Danmark överväger skärpta gränskontroller. Även i Norge ser man allvarligt på ”det svenska tillståndet”, att gängkriminaliteten spiller över gränsen.

Veckans rättegång i Uppsala väger tungt i vågskålen för att fortsätta hålla trycket uppe mot gängen. Det handlar som sagt om upprättelse för offren men i slutändan också om ett öppet och någorlunda tryggt Sverige.