De senaste opinionsmätningarna har visat på en tydlig uppgång för Socialdemokraterna. I sammanvägningen Svensk väljaropinion gick S fram med 1,3 procentenheter till 24,7 procent. Sverigedemokraterna minskade med 1,2 procentenheter till 22,1 procent. S är åter klart största parti.
Det är svårt att se någon annan förklaring än att oron över coronaviruset leder till att det stora styrande partiet får ökat stöd. Något liknande har skett andra länder. I Norge ökade styrande Höyre kraftigt i den senaste mätningen, efter att länge ha legat långt under valresultatet. Danska S har också gått fram.
Kristdemokratiska CDU i Tyskland ligger åter i flera mätningar runt valresultatet på 32,9 procent. De Gröna har tappat något, men har ännu högre stöd än i valet.
De styrande brittiska Konservativa har i de senaste mätningarna haft närmare 50 procent, en uppgång sedan valet i december. I Finland är förändringarna små, liksom i de riktigt krisdrabbade Spanien och Italien. En svag uppgång för de stora styrande partierna kan dock skönjas.
I USA och Frankrike den folkvalde presidenten stor makt. Både Trump i USA och Macron i Frankrike är omstridda och länge har fler saknat än haft förtroende för dem. Men sedan ett par veckor står en majoritet bakom hur Trump har hanterat corona. President Macron har sämre siffror är Trump, en klar majoritet saknar förtroende. Men de senaste veckorna syns ändå klar uppgång.
DN har den 23 mars gått igenom hur det har gått för regeringspartier i Sverige vid tidigare kriser. Ofta syns en uppgång i början, men sedan har det gått olika bra. En förklaring kan vara att Estonia eller tsunami är över när de har hänt, debatten gäller hur de styrande borde eller bör agera. Corona, 11 september eller finanskrisen är mer utdragna, där stannar oro och fruktan längre.
De som styr tycks uppfattas om mer säkra kort. De står för de åtgärder som genomförs i praktiken. Stödet tycks hittills öka oavsett åtgärder. Sverige har stått för en mer försiktig linje, medan länder som Norge eller Tyskland har stängt ner mer av samhälle och ekonomi.
President Trump och premiärminister Boris Johnson i Storbritannien, som själv har testats coronapositiv, har fått kritik för att först ha valt en mjuk linje, och sedan tagit till hårdare åtgärder. (Trump ger nu dessutom intryck av att åter tala för mildare tag).
Corona ser ut att bli en långvarig kris. Vi vet inte vad som är bäst att göra. Men det år svårt att tro att alla regeringspartier, eftersom de har agerat så olika, kommer ut stärkta på längre sikt.