Striden om väljarna har nu börjat på allvar

Det smartaste vallöftet 2022 är knappast ”mer pengar i plånboken”.

Finansminister Mikael Damberg (S) presenterade en "krisbudget" på 35 miljarder kronor för riksdagen.

Finansminister Mikael Damberg (S) presenterade en "krisbudget" på 35 miljarder kronor för riksdagen.

Foto: Henrik Montgomery

Ledare2022-04-19 15:42
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Regeringens förslag till vårändringsbudget är till stora delar okontroversiellt. Till statens utgifter för 2022 läggs drygt 35 miljarder kronor (tre procent av totalen) för att möta omvärldshändelser som det senaste halvåret påverkat behoven. Mer pengar till Ukraina och försvaret, samt till ytterligare åtgärder i efterspelet till pandemin. Ingen däremot, det är vad vårbudgeten är till för.

Men garantitillägget för pensionärerna sticker ut. De fyra miljarder kronorna syftar till att säkra det socialdemokratiska maktinnehavet, ingenting annat. Tillägget – ett tydligt brott mot principerna för ett hållbart pensionssystem – var från början ett krav från Vänsterpartiet för att släppa fram S-regeringen.

Centerpartiet valde i höstas att rösta på sitt eget budgetförslag, med slutresultatet att M/KD-budgeten vann i riksdagen. Troligen kommer C-ledamöterna att upprepa proceduren den här gången, vilket betyder att Magdalena Andersson fortsätter att regera på motståndarsidans siffror fram till valet. Det har hon ingenting emot.

I ett mer normalt läge hade det också varit bra för S att gå till val på att ”höja pensionerna för de fattigaste”, en grupp med en stor andel kvinnor. Men valrörelsen 2022 kommer att bli osedvanligt rörig. Nästan alla som går och röstar kommer att blivit fattigare under året, på grund av stigande priser.

Budskapet att alla får mer, med expansiva vallöften till breda grupper, borde inte vinna gehör den här gången. Ännu högre inflation, och mer luft i plånboken, är något som lite äldre väljare minns med obehag. Stabilitet och trygghet borde bli honnörsord för den som strävar efter regeringsmakten.

Den yttre tryggheten, att skydda rikets gränser, är en kärnuppgift för en regering och något som alla partier måste ta på största allvar under överskådlig tid. Men även den inre tryggheten gjorde comeback på listan över viktiga valfrågor under påsken. Upploppen i flera större svenska städer fick tillfälligt kriget att flytta ned på nyhetssajterna (se mer om bakgrunden till oron i Sakine Madons krönika).

”Det är det största misslyckande som S visat under de gångna åtta åren”, sade M:s ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson efter presentationen av vårbudgeten. Hon lovade att polisen nu ska få ”alla resurser”.

Nu är det förvisso Svantessons parti som gett polisen dess resurser för 2022. Men vårbudgeten under ett valår är just ett prövande av strategier och ett slipande av argument. Kommer Magdalena Andersson att stå fast vid att en familjevecka och ett nytt pensionstillägg är vad svenska folket behöver mest inför nästa mandatperiod?