Hur tänkte Jeremy Corbyn? Labourledaren hade alla skäl att vara emot ett nyval i Storbritannien. Dels har man under hösten distanserats av de konservativa i opinionen, dels skulle andra frågor än brexit få svårt att göra sig gällande i valdebatten. Samstämmiga analyser gav vid handen att brexitförespråkare skulle rösta på tories, för att få utträdet avklarat, medan motståndarnas röster skulle fördelas på flera partier, förutom Labour i första hand Libdems och skotska SNP.
Men Corbyn svängde alltså och parlamentet röstade på tisdagskvällen med stor majoritet för ett nyval 12 december. I sina första uttalanden lät det som att väljarna kan förvänta sig en vänsteroffensiv från Labour i kampanjen. Valet är enligt Corbyn ”en chans till en verklig omvälvning”, att ”göra sig av med en regering som företräder de priviligierade”.
Hur ska den strategin tolkas ur ett brexitperspektiv? Kanske som att Labour vill vinna röster i fattigare delar av landet där viljan att lämna EU är stark? Det känns osäkert. Men Labours problem har under hela resan sedan 2016 varit en mycket osäker hållning till brexit. Vill man se en ny folkomröstning? Vilken typ av avtal med EU förordas? Ingen vet.
Det vanligaste misstaget för en utomstående är att tolka det brittiska politiska landskapet utifrån ett tvåpartisystem. Det är lätt hänt när Tories och Labour tillsammans har 532 av 650 platser i parlamentet. Men systemet med enmansvalkretsar, vinnaren tar allt, innebär också att allt kan vändas upp och ned när stödet för en utmanare når en kritisk massa. Se bara vad som hände i Frankrike för några år sedan.
Kan Jo Swinson bli Storbritanniens Macron? Själv tror Liberaldemokraternas ledare att hon kan vinna ”hundratals platser” i december. Hon nosar Jeremy Corbyn i ryggen (19 procent mot 22 i en färsk opinionsmätning) och hon har framför rätt i två saker: Att många är trötta på både Boris Johnson och Corbyn. Och att det händer mycket i brittisk politik just nu.
Johnson är fortfarande favorit i nyvalet. Men han kan utmanas av ett tydligt alternativ i brexitfrågan, nämligen att helt sonika stanna kvar i EU. Libdems har walesare och skottar med sig, liksom större delen av London.
Det har naturligtvis sina sidor att gå emot resultatet i en folkomröstning. Men om britterna bara är tillräckligt trötta på brexit i allmänhet och gränsfrågan på Irland i synnerhet så … varför inte? Valet 12 december är helt öppet och valdeltagandet tros bli lågt. Frågan som kvarstår är: Hur tänkte egentligen Jeremy Corbyn?