Danderyd är Sveriges rikaste kommun. Medelinkomsten ligger på närmare 42 000 kronor i månaden (2021), högst i landet och ljusår ifrån Sverigesnittet på knappa 30 000 i månaden.
Ändå så kraschlandade kommunens ekonomi för några år sedan. I mitten av den förra mandatperioden var den borgerliga majoriteten tvungen att höja skatten med 1,40 kr. Intäkterna var inte tillnärmelsevis så höga som kostnaderna. Hur kunde det bli så, i Sveriges rikaste kommun? Jo, för att hålla nere skatten hade man under en längre tid – från 2013 – finansierat delar av den löpande verksamheten med vad som på kommunalbyråkratiska kallas exploateringsintäkter, men som kort och gott betyder försäljning av mark och fastigheter.
Till slut fanns inget kvar att sälja, men kostnaderna för skolan, äldreomsorg och övrig kommunal service bestod. Då ställdes man inför två val, antingen göra stora nedskärningar i verksamheten eller att höja skatten. Man valde att göra lite av det förra och mycket av det senare.
Detta borde tjäna som ett mycket tydligt och varnande exempel för andra kommuner. Trots det är detta något som praktiseras av Knivsta kommun och det nuvarande styret vill fortsätta på den inslagna vägen.
Oppositionen kritiserar beslutet i kommunstyrelsen att sälja tomter tänkta för villabebyggelse för att få loss pengar. Till SVT Uppsala (30/3) motiverar Mimmi Westerlund, vice ordförande (KD) i kommunstyrelsen, beslutet med att ”det här är ett unikt erbjudande för Knivstabor och andra att bygga ett eget hus på landet”. Hon förklarar också att ”vi accepterar inte att göra nedskärningar inom skola, vård och omsorg, därför säljer vi mark”.
Det är förstås trevligt att Westerlund vill slå vakt om den kommunala kärnverksamheten, men tyvärr kan man inte finansiera skolor och äldreboenden bara med trevlighet. Och förr eller senare kommer antingen marken som går att sälja ta slut eller så kommer köparna att göra det. Och då sitter Knivsta där på pottkanten.
Hur stor smällen blir är helt upp till Knivstas politiska styre. Det kan antingen bli en rejäl Danderydssmäll eller mildare transition. Ju längre man väljer att fortsätta finansiera kommunal verksamhet med ”exploateringsintäkter”, desto värre blir kraschen när det inte längre finns någon mark kvar att sälja.
Knivsta har i dag en kommunalskatt på 32,62 kronor. Om inte kommunen på ett kontrollerat sätt fasar ut sitt beroende av exploateringsintäkter bör de boende – tyvärr – förbereda sig på skattehöjning. Kan ekonomin krascha i stenrika Danderyd, kan den tyvärr göra det även i lagom välmående Knivsta.