Marknadsekonomi bygger på aktivitet. Det är därför Riksbanken vill få upp inflationen till omkring två procent, för att inte beslut hela tiden ska skjutas på framtiden. Och det är därför coronaviruset får så stora effekter på ekonomin så snabbt, inte bara i det stängda Italien eller i Hubeiprovinsen. Även i Sverige sitter nu de allra flesta still och avvaktar utvecklingen. Hjulen i samhällsmaskineriet saktar in och stannar.
Eftersom marginalerna är små i både offentlig och privat verksamhet ökar risken för uppsägningar för varje dag som går, och i slutändan konkurser. Stora värden som ska användas när hjulen börjar rulla igen riskerar att gå till spillo, för att inte tala om allt mänskligt lidande som motorstoppet för med sig. Regeringar över hela världen måste gripa in snabbt, med stimulanser och ekonomiskt stöd.
Sveriges regering, med stödpartierna C och L, presenterade på onsdagen sitt krispaket. Med en ändringsbudget ”i närtid” får kommuner och regioner direkt en miljard kronor för åtgärder inom vården på grund av coronaviruset. Dessutom får företag anstånd med skatteinbetalningar (arbetsgivaravgifter och preliminärskatt) i upp till ett år, karensdagen för sjukdom slopas och ett snabbare införande av de nya korttidsarbetsreglerna utlovas.
Om det är tillräckligt får den närmaste framtiden utvisa. Som en jämförelse avsatte Italiens regering samtidigt 25 miljarder euro (268 miljarder kronor) för att stödja landets ekonomi. En annan jämförelse: Efter finanskrisen 2009 fick kommuner och regioner 17 miljarder i extra stöd och inom industrin accepterade IF Metall arbetstidsförkortning och lönesänkning för sina medlemmar. Året därpå kallades Sverige en tigerekonomi med betydligt högre tillväxt än i övriga EU.
Sverige stod bra rustat för finanskrisen 2009, och står på flera sätt bra rustat för en djup kris även 2020. Skälet är lärdomarna från den mycket långa och djupa skuldkrisen på 1990-talet. Då skapades det finanspolitiska ramverk som sedan dess hållit statsbudgeten i strama tyglar och som fått ned statsskulden till en av de lägsta i EU.
En annan styrka är den politiska samsyn som demonstrerades av åtta partier under onsdagen, även om flera gjort markeringar och haft synpunkter på takten i krishanteringen. Liksom samarbetet mellan näringslivet och facket. Coronaviruset är ett gemensamt problem som måste angripas gemensamt. Alla förstår dilemmat och alla kommer att veta när faran väl är över, när svaret på vad man ska göra i helgen inte automatiskt blir ”vara hemma och avvakta”.