Effekterna av coronaviruset kommer att påverka hela världen för lång tid framöver. Om pandemin ska besegras kommer det att kräva ledarskap och samarbete. Inledningsfasen har präglats av fortsatt färd i de nationalistiska och protektionistiska hjulspår som vunnit mark på senare år. Auktoritära ledare har dels gjort en poäng av att virushotet kommer utifrån, dels hävdat att de har fullständig kontroll inne i landet.
Först att krypa till korset var USA:s Donald Trump. I måndags infördes restriktioner mot folksamlingar, resor och evenemang. ”Om alla gör uppoffringar nu kommer vi att klara det här tillsammans och sedan fira som en enad nation”, sade presidenten i ett uttalande.
Det kommer efter veckor då han hävdat att coronaviruset inte är något problem, alternativt något som orsakats av hans politiska motståndare. Enigheten sitter inte djupt nu heller. I går anklagade han flera demokratiska guvernörer, New Yorks Mario Cuomo och Michigans Gretchen Whitmer, för att göra för lite för att bekämpa viruset.
Samtidigt hävdar Trumps populistvän i Brasilien, Jair Bolsonaro, att viruset används för att få bort honom från makten (DN 17/3). Hans agerande i söndags var något av det värsta politiska lågvattenmärket hittills under coronakrisen. Trots att han sitter i karantän, då tolv av hans medarbetare testats positivt, deltog han i demonstrationer utanför Högsta Domstolen där han skakade hand och tog selfies med sina anhängare.
Det som fungerar på klimatkrisen, att sprida falska påståenden och sparka illojala myndighetschefer, fungerar inte här. Facit kommer direkt, då det visar sig att forskare som gör uttalanden faktiskt haft poänger. Ingenting bet dock så hårt på Donald Trump som reaktionerna från hans favoritmätare på hur bra han är, börsen. Kurserna störtdök på Wall Street. Trump utlovade stora skattesänkningar och stimulanser. Börsen störtdök på nytt.
Europeiska regeringar har generellt lagt politiken åt sidan. Man prövar sig fram, lyssnar på expertmyndigheterna, byter tips och råd mellan länderna på många nivåer. Alla vidtar olika åtgärder vid olika tid, men det beror mer på olika förutsättningar än tankar på kommande val.
Det är fortfarande mycket tidigt i krisen, och den kan förstås ännu ta många olika vägar. Men att EU nu går in och lättar på exportrestriktioner för sjukvårdmaterial är ännu ett exempel på ett brott mot den världsordning som varit på frammarsch sedan 2017. Om demokratiskt ledarskap och samarbete är lösningen är mycket vunnet, inte bara vad gäller coronabekämpningen.