Socialstyrelsen har för första gången undersökt förekomsten av vårdbehandlingar som saknar vetenskapligt stöd (SVT, 4/12). Ljusterapi mot depression, långvarig behandling mot ångest med bensodiazepiner och titthålsoperation vid artros nämns som några exempel från landets regioner.
Inte nog med att dessa "vårdinsatser" innebär en onödig merkostnad, de kan vara direkt skadliga. Att hålla en skarp gräns mot det som saknar vetenskapligt stöd borde vara en självklarhet inom vården.
Särskilt viktigt blir det när det finns många som vill tro på det ovetenskapliga.
SVT:s nya dokumentärserie ”Andarnas rike” handlar om just tron på övernaturliga ting, om det ökade intresset för kristaller, tarotkort och magiska stenar. Det kan för många vara ett helt harmlöst intresse, ett sätt att finna tröst, spänning, glädje, lugn eller gemenskap.
David Thurfjell, professor i religionsvetenskap på Södertörns högskola, menar att det finns ett tydligt individualistiskt drag i nyandligheten som kan locka, då den inte kräver en traditionell "religiös grupp där man binds ihop och delar en världsbild" (DN, 22/11). Thurfjell menar även att "folk upplever att den egna känslan är en väg till kunskap".
Men starka subjektiva känslor och upplevelser ska inte blandas ihop med sanning.
Som man kan se i SVT:s serie är det inte ovanligt att människor i olika former av livskriser – att förlora en vän, förlora ett litet barn – söker svar hos medium för kontakt med andevärlden. Sådant som kan ha psykologiska eller logiska förklaringar, som att en lampa blinkar, tolkas som tecken från döda.
I tv-programmet får man följa med till mässan "Harmoni Expo" i Solna där det säljs alla möjliga magiska prylar, men där det också erbjuds behandlingar som "andlig kirurgi". Det är lätt att se risken för att människor som behöver professionell psykologisk hjälp, eller hjälp för andra sjukdomar, blir lurade.
I en SOM-studie som släpptes i våras visade det sig att kvinnor i hög utsträckning tror på paranormala förmågor (Göteborgs universitet, 5/5). Var femte kvinna i studien visade sig till exempel tro att det finns personer som kan bota sjukdomar genom att överföra energier från händerna.
Socialstyrelsens slutsats, efter att ha undersökt 11 av ett 20-tal vårdområden inom vården, är att det "behövs ett mer aktivt arbete" för att fasa ut ovetenskapliga åtgärder.
Enskilda får förstås lägga sina pengar på vad de vill. Vården behöver däremot illa kvickt städa bort all "vård" som saknar vetenskapligt stöd. Övertygelser och känslor är inte fakta.