På torsdagen lämnade en förtroendevald i SSU Malmö sina uppdrag sedan hen delat ett antisemitiskt material på Facebook. Enligt Kvällsposten som noga granskat SSU Skåne finns också andra medlemmar som spritt antisemitiskt material. Tidningen har också visat hur ordföranden i SSU Malmö bjöd in en föreläsare ur den extrema, salafistiska, miljön till ett samtal om religionen och samhället.
Jag hade aldrig hört talas om att han hade sådana åsikter säger ordföranden. Men har man en position av detta slag inom en politisk organisation så är en av de ofrånkomliga uppgifterna att hålla sig informerad om vad olika personer i den politiska närmiljön står för.
I Svenska Dagbladet beskriver ledarskribenten Per Gudmundsson hur den socialdemokratiska Broderskapsrörelsen, numera kallad Tro och Solidaritet, etablerat nära kontakter med fundamentalistiska grupper i Sverige. Han hänvisar också till en religionsforskare i Lund som påvisat hur Muslimska brödraskapet gått in för att vinna inflytande inom svenska politiska partier, i synnerhet Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centern. Men också Moderaterna hade under en period en muslimsk fundamentalist i sin riksdagsgrupp.
Godtrogenheten är oroande. Och till allt annat så finns en risk att demokratiskt sinnade muslimer buntas ihop med fundamentalister, vilket bara kan skada politikens representativitet. Mångfald är alltid värt att sträva efter, men personer som saknar demokratisk grundsyn ska inte få inflytande i demokratiska partier.
Håkan Holmberg