Utanför valrörelsens Sverige diskuteras ständigt den europeiska och den globala energikrisen som kan bestå under resten av 2020-talet. Den självklara insikten är att den kommande vintern blir kall, att det måste sparas el under en följd av år medan näten byggs ut och leveranserna säkras, samtidigt som nya energikällor kan skapas.
Men hur det än går i riksdagsvalet vet svenska konsumenter och företag att det kommer att regna miljarder i subventioner, i god tid innan frosten slagit till på senhösten. Valet handlar mer om de exakta konstruktionerna av stödet, samt om vems fel det är att vi hamnat i den här situationen.
Elpriset i augusti har satt ett historiskt rekord i södra och mellersta Sverige. En Skånekonsument har i snitt betalat 4,70 kronor per kilowattimme, jämfört med 3,40 kronor i december 2021, det förra rekordet. En stor majoritet av elkunderna har rörligt pris och allt tyder på att det blir väsentligt mycket dyrare under vintern.
Huvudförklaringen är de europeiska gaspriserna, att ett aggressivt Ryssland har strypt leveranserna. Men det underlättar förstås inte att det svenska elnätet lider av dålig överföringskapacitet och att energibristen är stor där 90 procent av svenskarna bor. Vindkraften har inte byggts ut i tillräcklig takt samtidigt som kärnkraftsreaktorer har stängts av.
Man kan diskutera vem som lade ned reaktorerna i Ringhals och varför, vilket sedan länge görs i högt tonläge. Det är dock långt ifrån säkert att läget varit så mycket bättre om kärnkraften ångat på – reaktortäta Frankrike har exempelvis ett elpris på över tio kronor i augusti. Gamla rostiga anläggningar kräver stora resurser för uppdatering och upprustning.
Regeringen har ett ansvar för rikets säkerhet och samhällsviktiga funktioner, som eltillförsel. Socialdemokraterna har svikit det förtroendet när man tillsammans med MP avvecklat kapacitet utan att tänka på konsekvenserna, alldeles oavsett kriget i Ukraina. Först några månader före valet har S svängt och öppnat för ny kärnkraft. ”När det gäller att lösa Sveriges energibehov finns det … inga heliga kor”, heter det nu på S-hemsidan. Hm.
De politiska alternativen nästa söndag har varken några små modulära reaktorer eller större sydliga vindkraftparker i sina rockfickor för de kommande åren. I stället handlar slutdebatten om förslag som kan elda på elkonsumtionen. Så kan det gå till i ett land där generationer haft fri tillgång till billig el, ”två hål i väggen” som det hette i en gammal reklamfilm. Mottagandet i energivärlden utanför Sverige kommer att bli hårt, och kyligt.