Sommartid i någon form

Förhoppningsvis tänker EU på oss här i extrema Norden när de omsider fattar beslut i sommar-vintertid-frågan.

Foto: Markus Dahlberg / TT

ledare2018-03-26 10:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Hur mår du i dag? Har du sommar-lag (alltså jetlag på grund av tidsomställningen)? Visst kan det, särskilt för morgontrötta och kvällspigga, kännas de första dagarna. Men när klockan är 19.00 och det alltjämt är ljust tycker nog de flesta av oss att det är värt det.

I EU utreds just nu om vi ska ha sommartid alls, sommartid jämt eller fortsätta som i dag. Framför allt är det en ekonomiskt och logistiskt viktig fråga. Transporterna i den inre marknaden strulas till om olika länder byter tid vid olika tidpunkter. Det är begripligt. Det var inte länge sedan som vi i Sverige hade olika tidszoner inom landet. Skillnaden mellan exemplevis Göteborg och Stockholm var, före 1879, 24 minuter. Vilket säkert var lättare att leva med i en analog värd. Men dumt ändå.

Argumenten mot nuvarande omställning mellan sommar- och vintertid kamoufleras ibland i debatten som om det vore en medicinsk fråga. Men det är det inte, om man får tro sömnforskaren John Axelsson vid Karolinska institutet. Han liknar övergången vid en Finlandsresa. Man har inte funnit några belägg för att omställningen är farlig för hälsan. Möjligen kan man notera en minimal höjning av antalet hjärtinfarkter i mars, men de kompenseras av en lika stor minskning i oktober.

Man får hoppas att EU tar hänsyn till oss som bor här i extrema Norden. Ständig "vintertid" vore ett sämre alternativ än permanent sommartid; med ständig "sommartid" får vi en extra timme ljus även under vinterns glåmiga eftermiddagar. Å andra sidan blir morgontimmarna desto mörkare. Det system som vi har i dag, och som infördes 1980, förefaller vara det bästa – förutsatt att man kan synkronisera mellan länderna. I andra hand kanske man borde följa Turkiet, som permanentade sommartid 2016.

Läs mer om