Pensionssystemet redovisade i fjol ett överskott på 800 miljarder kronor (29/4). Pensionsmyndighetens prognos är att överskottet fortsätter att stiga, åtminstone till 2024. ”Pensionärers ekonomi är god”, skrev myndigheteten i en rapport (17/1) och generaldirektören Daniel Barr har sagt (bland annat i DN 2/11) att ”många oroar sig för pensionen i onödan”.
Rapporterna om det ramstarka systemet står i stark kontrast till hur pensionerna beskrivs av regeringen, med det extra pensionstillägget från i höstas (för inkomsterna 9 000-17 000 kronor) och med det nya förslaget (tillsammans med V och MP) om ”garantitillägget”. ”Ingen kan blunda för behovet av höjda pensioner”, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) (SVT 31/1).
I opinionsbildningen för högre pensioner upprepas ofta att ”pensionssystemet är underfinansierat”. Till exempel av PRO:s ordförande Christina Tallberg (SvD debatt 27/1) och av Aftonbladets politiske chefredaktör Anders Lindberg (2/1). Det är alltså ett påstående som helt enkelt inte är sant.
Det är fullt legitimt att vilja höja pensionerna. Systemet går ju med överskott. Men att välja ut vissa grupper, spela ned deras förutsättningar (”pensionen är usel”) och lova ett extra bidrag, det är ingenting annat än populism.
Visserligen har pensionen som andel av slutlönen sjunkit till under 60 procent, på grund av ökad medellivslängd. Men nästan alla arbetande svenskar har även tjänstepension, vilken förbättrar läget avsevärt. Regeringens tillägg träffar mest dem som jobbat mycket deltid, eller slutat i förtid. Bristande jämställdhet och arbetsmiljö är förvisso stora problem, med de hanteras bäst utanför pensionssystemet.
Garantitillägget är som politiskt förslag lättare att förstå. Men man ska vara medveten om att andelen fattiga pensionärer i Sverige är lägst i hela EU och att garantipensionen för ungefär var femte pensionär, innebär en höjning jämfört med inkomstnivån fem år före pensionen. I gruppen ingår exempelvis många som anlänt till Sverige i relativt hög ålder.
Att bli besviken när man öppnar pensionskuvertet är inte samma sak som att man tycker att nivån är orimlig. Då är det betydligt mer orimligt att den som jobbat mindre ska kompenseras för det. Lita på att fler grupper kommer att kräva ytterligare kompensation i sin tur.
Pensionerna ska bli en stor valfråga har S, V, MP och även SD (som lovat en ”tusenlapp” i höjning) bestämt. För de gamla allianspartierna gäller det att våga lita på det system man kommit överens om inom pensionsgruppens sex partier. Det har ju levererat trygga pensioner i 30 år och dessutom ett rejält överskott för framtida generationer.