Det har snart gått ett år sedan de första svenskarna vaccinerades mot covid-19. Vaccinationstäckningen konvergerar och lär hamna omkring 80 procent. Tyvärr vet vi inte om det är tillräckligt inför vintern, med tanke på den smittsamma deltavarianten. I länder som Finland och Storbritannien, med samma andel vaccinerade, har både smittspridningen och dödstalen börjat öka igen.
Tyvärr finns också en större andel ovaccinerade i grupper som i relativt hög utsträckning jobbar med äldre och riskgrupper i hemtjänsten och på boenden. Åldersgruppen 18-29 år släpar efter med vaccinationen, liksom gruppen utrikesfödda.
Stat, region och kommuner tycks fortfarande tro att människor låtit bli att vaccinera sig på grund av ett förbiseende, att man ”inte haft vägarna förbi” - eller för att man inte förstått hur viktigt det är att vaccinera sig, för att undvika svår sjukdom och för att häva pandemin. Det kan säkert stämma i en del fall men betydligt troligare, vid det här laget, är att man faktiskt inte vill.
Staten trummar på med nya insatser för ”information och uppmuntran”, i budgeten tilldelades 40 miljoner kronor för sådant. Kommunerna, som ser sina oskyddade omsorgstagare, är tvungna att gå före och agera. I Uppsala, exempelvis, har äldrenämnden nu fattat beslut om att skydda de äldre. Ovaccinerad personal ska i första hand få andra arbetsuppgifter, i andra hand omplaceras (SVT 18/10).
Beslutet är ett icke-beslut då ingen vet vem som är ovaccinerad, arbetsgivaren har inte heller rätt att ta reda på det. Det är riksdagen och regeringen som måste reda ut lagstödet för att kräva vaccinationsintyg, inte bara vid anställning utan från dem som redan jobbar. Kommunpolitikerna är medvetna om detta och fortsätter att ”uppmuntra till att vaccinera sig”, vilket också ska kunna göras på arbetstid. Blir det rusning då?
Även fackförbundet Kommunal talar om uppmuntran och om vaccination på jobbet. På sin hemsida lägger man också till en möjlig utväg, att ”covidtesta sig varje dag samt bära skyddsutrustning”. Men dagliga tester är knappast drömmen för den som lägger vikarieschemat i hemtjänsten och, återigen, vem ska bära skyddsutrustning?
Begränsningar av livet för ovaccinerade diskuteras livligt i många länder, och har lett till våldsamma demonstrationer på flera håll. Gränserna för vad dessa kan få göra kan alltid diskuteras, men möjligheten att jobba med gamla och sjuka borde vara bortom den diskussionen.
När en ny coronavåg hotar har lirkandet och uppmuntrandet passerat sitt bäst före-datum. Att skydda äldre och riskgrupper har högsta prioritet och ovaccinerade ska helt enkelt hålla sig borta.