Slarvcentern kan inte kräva mer av oss andra

Endast välskötta partier kan framföra ansvarsfulla budskap.

Muharrem Demirok fick ta över en låt gå-ekonomi från företrädaren Annie Lööf.

Muharrem Demirok fick ta över en låt gå-ekonomi från företrädaren Annie Lööf.

Foto: Johan Nilsson

Ledare2023-07-03 15:45
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Törs man låta Centerpartiet sköta landets ekonomi? Vad skulle hända om C fick egen majoritet i en kommun eller en region? Skulle storsjukhuset få halvera sin verksamhet och skulle vägarna snart bli oframkomliga på grund av alla gropar? Nej, troligen händer det ingenting särskilt då den offentliga ekonomin styrs av lagar och principer. Och tur är väl det.

Privatpersoner, företag och organisationer får göra som de behagar med sitt sparade kapital. En stor majoritet finner det ändå bäst att tillämpa principer som att ”spara i ladorna” och att ”skapa en buffert för oförutsedda utgifter”. Verksamheten ska gå runt, eventuella överskott investeras för framtiden. En minoritet resonerar annorlunda. Finns det pengar kan de också användas då det ”finns många hål” att stoppa dem i. Dit hör uppenbarligen Centerpartiet.

Centerpartiet sålde år 2005 koncernen Centertidningar för 1,8 miljarder kronor, en lysande affär i inledningen av krisen för morgontidningarna. Centern blev därmed ”världens rikaste politiska parti”, enligt tidningen Privata Affärer. Partiet satte in pengarna på banken medan man funderade på vad man skulle göra och missade hela den historiska börsuppgången på 50 procent året därpå. Synd, men sådant händer.

När investmentbolaget Randello Invest väl bildats 2007 började partiet leva på tillgångarna. Och man levde gott. Partikollegerna i riksdagen har avundsjukt blickat mot kampanjkassor och annonsering, fotfolk i andra partier har grymtat över en resa här, en boendestandard där.

Under Annie Lööfs ledarskap har partiet plockat ut över en miljard från Randello Invest, under fjolåret hela 184 miljoner kronor. Det finns många hål att stoppa i, som sagt, och det har gått bra så länge börsen har gått upp. Men under 2022 minskade börsvärdet med hela 341 miljoner kronor (Aftonbladet 3/7). Lööfs efterträdare Muharrem Demirok tvingas nu till ett stålbad med stora personalneddragningar.

Den här karusellen drabbar ju inga skattebetalare, bara ett krisande parti som säkert skulle ha behov av en rejäl kampanj när det snart drar ihop sig till EU-val. Men förtroendet för politiken riskerar att naggas ytterligare i kanten. Det är viktigt med välskötta partier som agerar som de tycker att väljarna ska göra. Spara på elen, spara till din pension och så vidare. Varför det, undrar någon.

”Ett eget sparande skapar trygghet för den enskilde och ökar hushållssektorns motståndskraft”, skrev C i sitt skuggbudgetförslag 2022 där man föreslår sänkt skatt på sparande. Centern kommer inte att kunna driva dessa frågor med samma tyngd framöver.