Det absolut bästa sättet att undvika en ny coronavåg med hög belastning på sjukvården är att fler får sin tredje vaccindos så snart som möjligt. Det finns en mycket god tillgång på vaccin. Och det finns miljoner medelålders som vill ha den tredje dosen. Problemet är bara att de tog sin andra dos för fem eller fem och en halv månad sedan.
Folkhälsomyndigheten högg till med sex månader som det rekommenderade avståndet mellan andra och tredje dosen. Detta följs nu strikt i regionerna, så strikt att tider som bokas bara några dagar för tidigt avbokas automatiskt. Hos privata vaccinatörer går bokningen igenom men den som ska vaccinera sig avvisas i stället på plats. Det handlar om cirka tio om dagen bara hos Länsvaccinationer där man ”varit mycket nära att ringa polis vid två tillfällen” (UNT 16/12).
Aggressivt och våldsamt beteende kan aldrig försvaras, men oron går att förstå. Omikronvarianten har förändrat spelplanen för pandemin och kunskapsläget uppdateras timme för timme, dag för dag. Det som verkar klart är att hastigheten i smittspridningen är mycket stor och att skyddet efter en påfyllnadsdos är avsevärt bättre. Dessutom står storhelgerna för dörren. Klart man vill ha sitt vaccin!
Motivet från regionen är detsamma som förra vintern, att riskgrupperna ska få sina doser först. Men då hade vaccinet just börjat rullas ut, leveranserna hackade och det blev en frustrerande väntan för stora grupper.
Nu kan varje tredjedos innebära en ledig säng på sjukhuset vid årsskiftet. Storbritannien, hårt ansatt av omikron, gav 600 000 vaccindoser på ett dygn nu i veckan. Men Sverige tvekar och väntar på dem som inte vaccinerat sig alls, liksom på dem som tycker att två doser kanske ändå får räcka.
Anna Gillman, biträdande smittskyddsläkare i Region Uppsala, säger till UNT att påfyllnadsdosen getts efter tre månader och efter tio månader och att ”studierna visar att det ger ett bra immunsvar oavsett när man ger den”.
På Folkhälsomyndighetens sida ligger samma prioriteringsordning kvar sedan förra vintern med åldrar och riskgrupper. Den var nödvändig när det var brist på vaccin, och den är bra som inriktning även nu. Men i något läge blir de strikta gränserna absurda.
En smittskyddsläkare från ett land med stor vaccinationsskepsis eller vaccinbrist, det vill säga de flesta av världens länder, måste tvivla på rapporterna från Sverige. Våldsamheterna här gäller varken restriktioner eller vaccinpass, utan folk som nekas vaccin trots ett överflöd.
Låt nu den stora puckeln av 50-60-åringar som vaccinerades i juli slippa vänta till efter nyår på sin tredje dos.