Släpp könsroller när ni väljer politik, ungdomar

Identitet och politik ska inte blandas samman.

Inte många tjejer syntes till när SD:s ungdomsförbund Ungsvenskarna och SD:s kvinnoförbund höll möte i Bro för några år sedan.

Inte många tjejer syntes till när SD:s ungdomsförbund Ungsvenskarna och SD:s kvinnoförbund höll möte i Bro för några år sedan.

Foto: Henrik Montgomery

Ledare2024-01-04 05:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Att unga män drar åt höger, och unga kvinnor åt vänster, har uppmärksammats på senare år. Skillnaderna har ytterligare stärkts enligt en ny mätning utförd av opinionsinstitutet Verian, tidigare Kantar Public (SVT, 2/1). Bland män som är 18-29 är Sverigedemokraterna störst med drygt 28 procent. Näst störst är Moderaterna med drygt 21 procent. Bland kvinnor i samma åldrar får Socialdemokraterna 37 procent – och Vänsterpartiet 17 procent. 

Väljarstödet för Tidöpartierna är 58 procent bland unga män, men bara 29 procent bland kvinnor i samma åldrar.

En förklaring till höger-vänster-uppdelningen är att unga kvinnor värderar jämställdhet, skola och sjukvård högt. För unga män anses lag och ordning och migration viktigt. En ytterligare faktor kan vara ökad identitetspolitik – att välja utifrån gruppidentiteter. Det skulle till exempel kunna förklara varför kvinnliga väljare har övergivit Centerpartiet efter att Annie Lööf ersattes av Muharrem Demirok som partiledare. Hur man ser på olika "kulturkrigsfrågor", om genus och mycket annat, verkar också spela roll. 

Amalia Rud Pedersen, som lett arbetet med Socialdemokraternas samhällsanalys, förklarar att hennes parti är så svagt bland unga män (12,5 procent i den nämnda mätningen) på grund av partiets "fokus på feminism". Men det lär bero på vad det är för feminism man förespråkar. Likabehandling och strävan efter jämställdhet är tämligen okontroversiellt. Däremot var det ingen succé att som det tidigare miljöpartistiska språkröret Åsa Romson tala om män som samhällsförstörare som mest bara äter kött, åker bil och flyger (Almedalstalet 2014). 

Senare slog vänsterduon Åsa Linderborg och Göran Greider, i boken "Det populistiska manifestet", fast att vänstern behöver försöka vinna tillbaka de missnöjda arbetarklassmännen. 

Vänsterut finns åtminstone självkritik. Sverigedemokraterna verkar däremot ta situationen med ro. SD-toppen Tobias Andersson konstaterar bara att "unga kvinnor tycker sällan som oss" (SVT, 2/1).

Borgerliga partier borde däremot oroas över det svaga stödet bland kvinnor. Inte bara för att de går miste om en hel del väljare – men också för att det är fel att identitet och politik blandas samman. Något så politiskt irrelevant som könstillhörighet borde inte spela så stor roll som det uppenbarligen gör.

I takt med ökad jämställdhet borde skillnaden mellan hur kvinnor och män väljer snarare minska.