Postnummerområdet 75648 i Uppsala är för farligt att leverera paket till. Postnords beslut har bara ytterligare en parallell i landet, ett område i Malmö. ”Det handlar om säkerheten och arbetsmiljön för våra medarbetare”, säger camilla Törnkvist, distributionsområdeschef på Postnord i Uppsala (UNT 3/12).
Hot och stölder är exempel på händelser som skett på adresserna i det aktuella postnummerområdet i Valsätra-Gottsunda, Bandstolsvägen, Linrepevägen och Spinnrocksvägen. Givetvis har Postnord ett ansvar för sina anställda och deras säkerhet. Brevleveranserna till de boende fungerar fortfarande som de ska, liksom större leveranser med lastbilen. Det är de halvstora paketen däremellan som varit och är problemet.
Boende som UNT talat med känner sig utpekade när de får sämre service. De menar också att området blivit lugnare de senaste åren. Vilket de har rätt i. Under 2018-2019 var oroligheterna omfattande, med bilbränder, många bråk och skjutningar. Blåljuspersonal attackerades och fick vid något tillfälle ta hjälp av nationella insatsstyrkan för att kunna göra sitt jobb.
Utsatthet kan mätas på många sätt. Brottslighet är det mest uppenbara som skapar otrygghet. Men utanförskapet finns också där dygnet runt, årets alla dagar.
Valdeltagande är ett av de bättre måtten på utanförskap. I EU-valet 2019, det senaste valet i Sverige, gjordes en ny indelning av valkretsar. Valsätra delades på längden i stället för på bredden och resultatet var uppseendeväckande. Den stora adressen Bandstolsvägen hade knappt 25 procents valdeltagande, hyreshusen på Spinnrocksvägen/Linrepevägen 45 procent medan villorna 100 meter längre bort hade över 70 procent som röstade i valet.
Rykten är ett uselt mått på otrygghet. Postnummer är också ett alltför grovt mått. Men det är det som finns. Alla arbetsgivare har ett ansvar för säkerheten för sin personal och det är svårt att ifrågasätta besluten som fattas med det som grund. Men de borde också kunna omprövas över tid om läget förbättras.
Att Bandstolsvägen är en adress med ett enormt utanförskap, och med en påföljande otrygghet, det står utom allt tvivel. Det finns ingen orättvisa i det utpekandet, som bygger på faktiska händelser. Däremot är det en stämpel som kan ta tid att tvätta bort. Arbetet med att bryta segregationen är långsiktigt, troligtvis med en betydligt längre horisont än kommunledningens mål, som är att avföra Gottsunda från polisens lista över särskilt utsatta områden senast 2025.
Det är den stora utmaningen för samhället, polis, kommun och hyresvärdar. Att gnälla på Postnords beslut om paketutdelningen kommer inte att föra saken framåt.