SVT rapporterade i mÄndags (6/7) att fler Àn vart tolfte barn har förÀldrar som har registrerade skulder hos Kronofogden. Och i takt med att ekonomin stagnerar till följd av coronapandemin vÀntas andelen öka.
Att stÄ i skuld Àr förstÄs pÄfrestande för bÄde förÀldrar och barn. Inte mycket pengar blir kvar till nöje och barnen kan bli socialt exkluderade nÀr klasskompisar drar pÄ aktiviteter som kostar pengar. Lyckligtvis för mÄnga av de skuldsatta Àndrades lagen för ett par Är sen, vilket gjorde förfarandet vid skuldsanering enklare - vilket i sin tur gjort att fler kunnat fÄ det.
Men den lÄngsiktiga lösningen pÄ problemet med att sÄ mÄnga hamnar hos Kronofogden Àr inte Ànnu mjukare regler för skuldsanering utan att samhÀllet och staten inskÀrper dygder om ekonomiskt egenansvar och ekonomisk sjÀlvstÀndighet. Det Àr exempelvis - under alla omstÀndigheter - dumt att ta lÄn utan sÀkerhet till absurda rÀntor för att finansiera konsumtion. DessvÀrre Àr det alltför mÄnga som ÀndÄ gör det.
Dels Àr mÄnga mÀnniskor förstÄs naiva och impulsiva och tÀnker inte igenom vad deras ekonomiska beslut kan fÄ för konsekvenser. Dels handlar det om att mÄnga kanske tÀnker att det offentliga slutligen kommer gÄ i borgen för ens ekonomiska bekymmer om det blir för kÀrvt - vilket delvis ocksÄ stÀmmer. Men ofta handlar det nog om privatekonomisk okunskap.
En undersökning gjord av Finansinspektionen Är 2016 visar exempelvis att drygt 30 procent av de tillfrÄgade ungdomarna inte ens vet hur man lÀgger en mÄnadsbudget. 30 procent av de som ska flytta hemifrÄn upplever ocksÄ otillrÀcklig kunskap om ekonomi inför flytten. I ett internationellt perspektiv ligger vi förvisso bra till nÀr det gÀller privatekonomisk kunskap, men det Àr ju en klen tröst för den som hamnat i skuldfÀllan.
Svenska grundskolan ger en ganska mager kunskapsbas nÀr det kommer till privatekonomi, och nÀr det gÀller nyanlÀnda lÀmnas mÄnga vind för vÄg. I invandrartÀta förorter till Stockholm som Rinkeby-Tensta och SkÀrholmen Àr andelen barn med minst en förÀlder som har skulder hos Kronofogden skyhög: 20,2 respektive 18,5 procent. Att fÄ in privatekonomi i den obligatoriska samhÀllsintroduktion för nyanlÀnda som regeringen nu utreder tycks mycket angelÀget.
Att satsa pengar pÄ utbildningsinsatser och annat preventivt arbete kan dessutom visa sig samhÀllsekonomiskt billigare nÀr staten inte behöver sanera lika mÄnga skulder, pÄ lite lÀngre sikt. Och fÀrre barn tvingas vÀxa upp i ekonomisk otrygghet och socialt utanförskap.