Partier kan finansieras utan lottförsäljning

Det är en fullt rimlig hållning att politiska partier inte ska bedriva lotteriverksamhet.

Lotteriförsäljning bidrar till Socialdemokraternas finansiering. På bilden partisekreterare Tobias Baudin och partiledare Magdalena Andersson.

Lotteriförsäljning bidrar till Socialdemokraternas finansiering. På bilden partisekreterare Tobias Baudin och partiledare Magdalena Andersson.

Foto: Jessica Gow/TT

Ledare2023-04-29 07:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

De socialdemokratiska brösttonerna på sociala medier är närmast parodiska. På Twitter skriver Aftonbladets politiska chefredaktör Anders Lindberg bland annat följande: ”Man kan naturligtvis med lagstiftning på olika sätt hindra politiska motståndare att verka. Att regera innebär stor makt över spelreglerna. Men man kan inte då samtidigt kalla sig demokrat.”

Man kan nästa höra det upprörda darret på Lindbergs stämma när man läser raderna.

Payam Moula, chefredaktör för socialdemokratiska Tiden, vill inte vara sämre: ”Det här är en amerikanisering av politiken. Att lagstifta med målet att skada andra partier, utan andra samhälleliga mål. Om SD får de andra partierna att gå med på detta sätts en ny praxis för svensk politik.”

Vad är det då som orsakar dessa mycket hårda ord? Om man inte visste, skulle man sannolikt gissa att det handlar om mycket allvarliga inskränkningar särskilt riktade mot ett specifikt parti. Om man utgår från S-retoriken är de svårt att inte känna doften av både Trump och Ungerns Orbán.

Men vad det handlar om är, enligt Expressen, att regeringen ska utreda ett förbud mot lotteriverksamhet som syftar till att finansiera politiska partier. Argumentet som brukar framföras för att motivera ett sådant förbud är att det är olämpligt för partier att sälja lotter med tanke på de negativa konsekvenserna spelverksamhet kan ge för många.

I praktiken skulle ett förbud dock slå uteslutande mot Socialdemokraterna. Även om alla de andra partierna tidigare vid något tillfälle har haft lotteritillstånd, är det bara det största oppositionspartiet som bedriver lotteriverksamhet.

Socialdemokraternas och ungdomsförbundet SSU:s A-lotterierna har sedan 50-talet dragit in stora belopp till partiet. Samtidigt har många som köpt partilotterna farit illa, så som är fallet i alla former av spel och dobbel. För sex år sedan avslöjade Dagens Nyheter att Socialdemokraternas spelbolag sålde lotter på kredit till redan skuldsatta personer genom aggressiv marknadsföring. Mellan 2014 och 2017 ska omkring 8000 personer ha hamnat hos kronofogden för att de inte kunnat betala de S-lotter de köpt.

Det går att förstå argumenten både för och emot att partier, precis som andra ideella föreningar, ska få bedriva lotteriverksamhet. Men när upprörda S-debattörer antyder att regeringen är antidemokrater och fascister är det en spelad upprördhet. 

För dem är det här ingen blockskiljande ideologisk fråga. För dem handlar det här bara om pengar. Närmare bestämt om Socialdemokraternas partikassa.