I dag torsdag upphör besöksförbudet på äldreboenden i Sverige. Beslutet är mycket efterlängtat efter sex månader då de boende och anhöriga inte har kunnat träffas. Men tajmningen är inte den bästa då smittspridningen åter ökar, särskilt i Stockholmsområdet. Tillsammans med lättnaderna av restriktionerna för kultur och idrott, om två veckor, kan detta innebära ett brott mot Sveriges långsiktiga coronastrategi.
Den stora fördelen med strategin är just långsiktigheten, att den bygger på individuellt ansvar jämte direktiven uppifrån. När andra länder öppnar och stänger kan vi behålla våra regler samt, vilket alla vet vid det här laget, hålla distans, tvätta händerna och inte gå till jobbet om vi är sjuka. ”Gör som Sverige”, har allt fler forskare i andra länder sagt under sensommaren. Men risken finns att Sverige i stället börjar göra som de andra.
Man bör poängtera att smittspridningen ökar från låga nivåer och då främst i yngre grupper. Än så länge märks inte ökningen på sjukhusen eller deras IVA-avdelningar. Men dödstalen stiger igen i exempelvis Storbritannien och Spanien. Och nu är det fritt fram för unga svenskar i farten att också besöka mormor på äldreboendet.
Nej, fritt fram är det verkligen inte. Inga kramar! ”Vi har lärt oss väldigt mycket efter våren om hur vi ska skydda våra äldre från smitta. Det gäller samma saker som i övriga samhället, att hålla avstånd på plats och hålla sig borta vid symtom”, sade Maria Rotzén Östlund, smittskyddsläkare vid Region Stockholm, i P1 Morgon tidigare i veckan. Men problemet är ju att detta inte riktigt gäller ute på stan längre. Hon tillstår också att tajmningen kunde ha varit bättre.
Politiker vill inget hellre än att erbjuda lättnader. För att samhället och ekonomin ska rulla i gång igen, men också psykologiskt, som en belöning för att medborgarna ”skött sig” när det går åt rätt håll. Men då gäller det att verkligen prioritera stenhårt. Vilka lider svårast av restriktionerna? De äldre givetvis, men sedan? Är det scenartisten, som skriker högst från sin plattform, man ska gå till mötes?
”Släpp studenterna fria”, skrev statsvetarprofessorn Sten Widmalm på UNT:s ledarsida (26/9). Han menar att ”lärande, kunskapsförmedling, kontakter och bildning gått förlorad” under pandemin. Sverige har klokt nog hållit skolorna öppna hela tiden. Gymnasier (delvis öppna i dag) och högskolor bör följa efter.
Att nybakade studenter får en bra start är en investering som kommer att betala sig på många sätt i framtiden. Det tycker också mormor på äldreboendet.