Det är något som skaver med de nya coronarestriktionerna. Å ena sidan ska allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än åtta deltagare förbjudas från och med 24 november. Och även där ett förbud inte är möjligt, till exempel för privata tillställningar, hoppas regeringen att åttapersonsregeln blir normerande.
Å andra sidan ska ungdomar och unga vuxna fortsätta att träffas varje dag, i konstellationer som konsekvent är större än åtta personer. Till skillnad från i våras när sammankomster begränsades till max 50 personer, finns ingen allmän rekommendation om att gymnasieskolor och högskolor ska övergå till distansundervisning.
Det råder inget tvivel om hur skadlig distansundervisning kan vara över tid, både rent utbildningsmässigt och av psykosociala skäl. I Uppsala kommun tillämpar de fyra största gymnasierna Katedralskolan, Lundellska skolan, Celsiusskolan och Rosendalsgymnasiet växelvis distansundervisning, och både elever och lärare har på debattplats i UNT beskrivit de negativa konsekvenserna av det.
Det finns ingen anledning att ifrågasätta detta. Att helt låta undervisningen av förstaårsstudenter vid universiteten ske över distans fick också oönskade följder. Men vådan av ett osammanhängande budskap består: hur ska åttapersonersregeln kunna bli normerande om det samtidigt finns större gruppsammankomster som i praktiken är tvingande? Särskilt när det sannolikt bara handlar om en kortare period.
Regeringens förordning som träder i kraft 24 november är tänkt att bara gälla i fyra veckor, men kan eventuellt förlängas över jul och nyår. En återgång till fullständig distansundervisning för gymnasiet och Uppsalas universitet, skulle kunna gälla för samma period. I praktiken handlar det då om en knapp månad av hemmastudier.
De negativa konsekvenserna av distansundervisning finns fortfarande där, men effekterna av att under resten av december och november stänga undervisningslokaler blir inte lika allvarliga som om en hel termin försvinner. Det gör det också betydligt lättare att förklara för ungdomar och unga vuxna varför åttapersonersregeln gäller även för dem – både under och efter skoltid.
Kommunerna i länet bör inte vänta in nationella råd, utan redan nu överväga att fullt ut övergå till distansundervisning terminen ut. Och använda erfarenheterna från i våras för att minska de negativa effekterna. Detsamma gäller för den undervisning vid Uppsalas universitet som fortfarande sker på plats.
Det är inget drömläge för elever och studenter, men pandemin är inte heller ett drömläge för samhället.