Siktet är inställt på konservativ arbetarklass

Allt annat än "finborgare".


Sara Skyttedal Dihang och Jan Emanuel Johansson berättade om Folklistan i Henrik Jönssons program ”100%”.

Sara Skyttedal Dihang och Jan Emanuel Johansson berättade om Folklistan i Henrik Jönssons program ”100%”.

Foto: Jessica Gow/TT

Ledare2024-04-10 12:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Tidigare KD-politikern tillika Europaparlamentarikern Sara Skyttedal och Jan Emanuel Johansson, tidigare S-riksdagsledamot bland mycket annat, presenterade häromdagen "Folklistan" i debattören Henrik Jönssons Youtubeprogram. Efter intervjun åkte duon i väg i en helikopter. 

Naturligtvis dömer deras kritiker ut dem. Och naturligtvis blir det medieuppmärksamhet. Är det något som Johansson och Skyttedal kan är det bildsättning. Att deras svar om själva politiken har varit knapphändig, "En bättre deal för Sverige", eller att deras första programtext innehöll stavfel och obegripliga formuleringar, är inte förvånande. De vet hur man väcker intresse – och att kritik kan vara till fördel. Som när S-företrädare som Magdalena Andersson dömer ut Folklistan som populism eller ett högerprojekt.

På tisdagen hölls en pressträff där Folklistans övriga fyra Europaparlamentskandidater presenterades: Hans Palo, Amilia Stapelfeldt, Peter Söderlund och Håkan Wretsell. Folklistangänget har bakgrunder i Socialdemokraterna, Moderaterna, Miljöpartiet och Kristdemokraterna. Kandidater från olika partier får tankarna att gå till EMU-kritiska Junilistan som kom in i Europaparlamentet för 20 år sedan. Junilistan hade, till skillnad mot vad Folklistan har, en tydlig profilfråga.

I just Europaparlamentsval har nykomlingar dock visat sig kunna överraska. Kändisskap får en större betydelse. Det märks i hur de etablerade partierna gärna låter dragplåster toppa partiernas listor. Enskilda frågor kan förstås också väcka intresse i en övrigt halvsömnig EU-valrörelse. Skyttedals frispråkighet om cannabis blev för mycket för KD, men många yngre väljare delar Skyttedals liberala hållning. Högervågen bland unga väljare har underskattats förr.

Johansson kallar sig vänsterkonservativ och Skyttedal är högerkonservativ. Men det som verkligen förenar dem – uppvuxna i Gottsunda respektive i Brandbergen i Haninge – är klassbakgrund. De har berättat om trasiga uppväxter och utstrålar allt annat än "finborgare". 

"Jag kände mig mer bekväm med vakterna och med personalen som satt i receptionen", skriver Johansson i boken ”Så var det med det” om hur det var att sitta i riksdagen. Vänsterinfluerarna Göran Greider och Åsa Linderborg efterfrågade i boken "Populistiska manifestet" en vänsterpopulism för att locka arbetarväljare från Sverigedemokraterna. De hade garanterat inte tänkt sig Folklistan för uppgiften, men så ser det ut att kunna bli.