Som väntat fick justitieminister Morgan Johansson (S) fortsatt förtroende i riksdagens omröstning, med minsta möjliga marginal. Det betyder inte att ingenting har hänt. Det har varit fem dagar som skakat om Sverige. Vilket också var syftet med misstroendeförklaringen, inte att byta justitieminister tre månader före valet.
Vem bär störst ansvar för den politiska oredan? Är det oppositionsledaren, som mitt under Natoansökan och krisen med Turkiet riktat strålkastarljuset mot just det som orsakat Turkiets invändningar mot Sverige? Eller är det statsministern, som velat hit och dit om sin minister och som gjort det övertydligt att hennes regerings mandat vilar på en politisk vilde, tidigare V-ledamoten Amineh Kakabaveh.
För första gången sedan Magdalena Andersson tillträdde kom nog en del socialdemokrater på sig med att sakna Stefan Löfven. Löfven sade aldrig någonting överilat, oftast sade han ingenting alls. Han tog smäll på smäll, nästan undfallande, men stod påtagligt ofta som segrare när röken lagt sig.
Anderssons första halvår som statsminister har inneburit en framgångsvåg, med stigande opinionssiffror såväl för henne personligen som för partiet. När hon blev ifrågasatt av oppositionen i torsdags gick hon på i ullstrumporna. Ulf Kristersson (M), som hon gått i armkrok med mot Nato, var plötsligt inte vatten värd. Och om Morgan Johansson tvingas bort avgår hela regeringen, slog hon fast.
Sedan, vid söndagens partiledardebatt, tvärvände hon efter ett förslag från Ebba Busch (KD). Kanske skulle hon offra justitieministern ändå, för fridens skull? Slutligen, fram emot tisdagen, skulle han till varje pris vara kvar igen. Enligt uppgifter till Expressen har också S-ledningen ringt ”viktiga kurder” i norra Syrien för att få dem att påverka Kakabaveh inför omröstningen. Hon fick som hon ville, Magdalena Andersson. Men till vilket pris, och hur gick det egentligen till?
Morgan Johansson är den twittrande ministern som blivit något av en specialist på att skylla ifrån sig, och att inte så sällan glida på sanningen. Alla fel som gäller polis och rättsväsende inträffade före valet 2014. Han håller på att reda upp det, säger han, men det kommer att ta mera tid. Minst fyra år till.
Som flera redan konstaterat är justitieministern snarast en tillgång för oppositionen i valrörelsen, när skjutningarna sätter nya rekord och Sverige drabbas av upplopp. Detta har inget med Natoansökan att göra. Men det har Amineh Kakabaveh, och det har Magdalena Anderssons förmåga att leda Sverige. Under de gångna dagarna utsattes den senare för sin första stora parlamentariska prövning på statsministerposten.