Bandstolsvägen på gränsen mellan Gottsunda och Valsätra har under lång tid varit ett epicentrum för oroligheter i Uppsala. Adressen som sådan har av goda skäl kommit att signalera utanförskap, parallella samhällsstrukturer och gängkriminalitet. Under söndagen och måndagen genomfördes omfattande polisinsatser där med resultatet att 19 personer kunde gripas.
Det var ändå en lugn helg på ”Bandstolen”, jämfört med för två eller tre år sedan då nationella insatsstyrkan fick rycka ut för att skydda brandkåren när omfattande bilbränder skulle släckas. Under flera år var bilbränder vardag i dessa kvarter, liksom stenkastning när polisen ryckte ut. Från och med hösten 2016 hade polisen inlett ett projekt med ”aktivt offensivt polisiärt arbete” som leddes av den numera riksbekante Jale Poljarevius och gick ut på att störa gängens verksamhet.
Oroligheter kan i sig vara ett kvitto på att man lyckats. När narkotikahandeln störs och centrala gängmedlemmar frihetsberövas ruckas balansen. Uppgörelser mellan gängen blir följden, liksom aktioner mot polisen och andra myndigheter. På samma sätt kan den pågående turbulensen bero på vårens insatser under Operation Rimfrost. Lugna gator i utsatta områden är i stället bedrägligt. Det betyder ju bara att handeln med narkotika flyter på ”som den ska” och att alla vet sin plats i hierarkin.
”En gång fanns det kvarterspoliser i Gottsunda”, skrev en insändarskribent i UNT (9/6) som önskar sig mer av förebyggande insatser, poliser som tidigt ”lär känna ungdomarna”. Det önskar sig nog alla. Och ett poliskontor har varit på gång med jämna mellanrum, senast våren 2017.
Problemet är säkerheten för poliser som ska jobba permanent i Gottsunda. Mellan 1996 och 2000 fanns ett närpoliskontor som utsattes för en brandbomb och omfattande skadegörelse innan det till slut stängdes. Sedan dess har mycket hänt i området och det är lätt att förstå om facket motsätter sig att personal ska sitta där i en upplyst lokal och ta emot anmälningar.
Det är olyckligt i sig att det har utvecklat sig till en kamp i synen på utsatta områden, mellan hårt och mjukt, mellan offensiva polisiära insatser och förebyggande arbete. Det ena får inte utesluta det andra. En bra skola och sociala insatser är på sikt den enda vägen bort från Gottsundas stämpel som ”särskilt utsatt område”. Men den som anser att krigsliknande taktiska polisinsatser som i helgen är av ondo bör tänka efter en gång till. Vem vill se ett bedrägligt lugn i området? Inte den som bor på Bandstolsvägen i alla fall.