Enligt en granskning som Dagens Nyheter nyligen gjort (23/4) sitter partilösa förtroendevalda i fler än hälften av landets kommuner. De flesta kommer från Sverigedemokraterna, där närmare bestämt 155 kommunpolitiker har lämnat eller uteslutits ur partiet.
Även i riksdagen finns rekordmånga partilösa riksdagsledamöter, sex stycken. Hela fyra ledamöter är tidigare Sverigedemokrater. I det starka partisystem som vi har i Sverige har det tidigare varit relativt sällsynt att personer lämnar sina partier men ändå sitter kvar på sina poster. Gudrun Schyman är ett namnkunnigt exempel som lämnade Vänsterpartiet 2004 men satt kvar i riksdagen till valet två år senare.
Anledningarna till att bli politisk vilde är många. Somliga hamnar i konflikt med sitt parti, och i fallet med SD har flera blivit uteslutna. Vissa väljer att sitta kvar för att partiet ska få minskat inflytande eller för att man fortfarande vill driva sina egna politiska frågor.
Det är önskvärt att trösklarna till politiskt engagemang och förtroendeuppdrag är låga. Det är ett långt större demokratiskt problem att för få engagerar sig partipolitiskt, vilket påverkar rekryteringsunderlaget till våra demokratiska församlingar. Samtidigt innebär politiska uppdrag ett stort ansvar och förutsätter väljarnas förtroende. Det ligger i det allmännas bästa att det är ansvarstagande och kompetenta personer som är förtroendevalda.
Sedan införandet av personval 1998 har balansen mellan personkryss och partierna blivit mer aktuell. Enskilda kandidater har större möjligheter att profilera sig och söka förtroende direkt från väljarna. Politiska mandat är personliga, vilket är en fördel vid väljarnas ansvarsutkrävande. Men partier finns där som kontrollfunktion för att vi inte ska få för många frifräsande företrädare.
Politiker är inte partiernas enfaldiga megafoner. Inte minst eftersom det sannolikt skulle vara svårt att rekrytera människor till att engagera sig på sin fritid om det endast handlade om knapptryckningar och att gå partiers ärenden. Men även om vi tycker att partierna är mossiga kolosser som inte längre når ut i breda folklager så bygger vår demokrati på partisystemet.
Mycket tyder på att vi kommer att fortsätta se politiska vildar i politiken. Det är upp till väljarna i valet i höst att rösta fram kloka beslutsfattare. I dagsläget är SD ändå uppseendeväckande. Som väljare är det svårt att förutsäga vad du får om du röstar på deras företrädare i många kommuner eller till riksdagen. Det är något som fler borde ha i beaktande på valdagen, annat vore att lämna demokratisk walkover.