Se upp för covidnazister i demonstrationståget

De försöker utnyttja oron, ilskan och längtan efter enkla svar på komplexa frågor.

Ledare 26 januari 2022 06:54
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Flera tusentals - enligt polisen mellan 8000 och 9000 personer - samlades i centrala Stockholm i helgen för att protestera mot vaccinpass. Även i Göteborg demonstrerade tusentals. Demonstranterna skanderade ”nej till vaccinpass, ja till frihet”.

Olika pandemiåtgärder och förslag på åtgärder ska självklart kunna ifrågasättas och kritiseras. Men dessa manifestationer drar till sig extremister som inte är det minsta intresserade av saklighet. 

 

Som Expo har rapporterat (22/1) var nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) på plats i helgen, deltog med stora banderoller och delade ut flygblad. Aftonbladets Oisín Cantwell är något på spåren när han skriver: "En våldsam organisation som vill störta demokratin och som hyllar Hitler har av lätt insedda skäl svårt att växa nämnvärt, men då och då dyker ämnen och plattformar upp där de kan nå ut" (24/1). Mycket riktigt har NMR, trots omfattande medial uppmärksamhet i samband med organisationens manifestationer runt om i landet, haft svårt att växa. När svenskarna röstade 2018 beskrev organisationen ”raslig överlevnad” som sitt viktigaste politiska mål - och fick endast 0,03 procent i valet.

 

Även andra nazistiska aktörer deltog i helgens manifestation i Stockholm. På vaccinkritiska konspirationssajter dammas gamla myter av, som antisemitiska konspirationsteorier om de ”globalistiska eliternas” försök att etablera ett världsherravälde. Dessa teorier beskrivs rapporten "Covid-19 och konspirationsteorier" som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) släppte i fjol. En av de mer spridda idéerna är att vaccinet innehåller ett mikrochip som ska hjälpa "de globala eliterna" att styra våra tankar med 5G-teknik. Även konspirationen om "folkutbytet", populär i högerextrema kretsar, vävs samman med pandemin. Den ovisshet som skapas under en pandemi "utnyttjas också aktivt av olika aktörer för att påverka och radikalisera opinionen eller svartmåla sina politiska motståndare", konstaterade MSB.

 

På senare tid har man kunnat se hur personer från antivaccinrörelsen framställer sig själva som lika utsatta som judarna under andra världskriget, bland annat genom att bära gula davidsstjärnor. Att jämföra pandemirestriktioner med förföljelsen av judar är inget annat än Förintelse-relativisering.

Alla de tusentals som deltar i demonstrationer mot restriktioner är givetvis inte nazister eller galenpannor. Men de borde vara medvetna om vilka som försöker utnyttja oron, ilskan och längtan efter enkla svar på komplexa frågor.


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa