SD vinner mest på att passa i klimatpolitiken

För tillfället låter det vettigt att hänvisa till Kinas stora klimatutsläpp.

SD motsätter sig nya vindkraftparker i norr, ett exempel på strategin att Sverige gjort tillräckligt för klimatet jämfört med länder som Kina.

SD motsätter sig nya vindkraftparker i norr, ett exempel på strategin att Sverige gjort tillräckligt för klimatet jämfört med länder som Kina.

Foto: Helena Landstedt

Ledare2023-08-10 06:20
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Nästan tre av fyra svenskar, 72 procent, tycker att det är viktigare att Kina minskar sina klimatutsläpp än att Sverige gör det. De håller helt eller delvis med om påståendet "det viktigaste är inte om Sverige minskar sina utsläpp – det viktigaste är att Kina gör det" (Novus/SvD 9/8). Det märkliga är förstås att inte 100 procent håller med. Kina stod för 33 procent av världens koldioxidutsläpp 2021 och är enligt prognoser på väg mot 40 procent före årtiondets slut.

Skillnaden mellan blocken är påtaglig. Bland rödgröna väljare anser 57 procent att påståendet stämmer, av dem som stöder Tidöpartierna håller 91 procent med. Hela 96 procent av SD-väljarna tycker att påståendet stämmer helt eller delvis. "SD är mer övertygade om att det här är en global fråga", säger Novuschefen Torbjörn Sjöström. "Väljarnas svar ligger i linje med SD:s politik kring klimatfrågan", fortsätter han. Men är det verkligen så?

Klimatfrågan är självklart global, och man har försökt lösa den globalt de senaste 30 åren via FN:s klimatmöten. Men i princip utan Kinas medverkan då världens folkrikaste nation räknats som ett utvecklingsland. Kina har vägrat acceptera krav på utsläppssänkningar med hänvisning till västvärldens historiska skuld. Men även räknat på historiska utsläpp är Kina nu på väg att passera EU.

Samtidigt har utsläppen minskats i västländerna de senaste decennierna. USA och EU stod 2021 för mindre än en femtedel av de globala utsläppen av koldioxid, 12 respektive 7 procent. Det har öppnat dörren för populistiska politiker med budskapet "vi har gjort vår del, nu är det dags för Kina". Övriga partier får allt svårare att försvara sig mot "Kinaargumentet".

Sverigedemokraterna har ingen klimatpolitik. Det fungerar också att stå utanför och säga nej till nya pålagor och andra åtgärder för att sänka utsläppen. Det fungerar så länge dessa åtgärder uppfattas som kostsamma, eller de facto kostar pengar för det offentliga liksom för företagen och enskilda. Men av detta följer också att om Kinas ekonomiska maskin börjar hacka på allvar, då kommer SD-politikern att stå där med rumpan bar.

Kinas ekonomi hackar redan. Hela världens utsläpp måste ned till noll och det är bara en tidsfråga innan det blir riktigt bråttom att stänga av de fossila kranarna. Dyrast blir det för de länder som inte har påbörjat omställningen. Samt för politikerna i väst som ansett att omställningen kunde vänta. Även den trasiga klockan visar ju rätt två gånger per dygn och just nu verkar SD:s inställning i klimatfrågan alldeles rimlig.