I höstas uppmärksammade Washington Post (15/9 2019) att det i princip inte fanns något material om protesterna i Hongkong på den populära kinesiska videoappen TikTok. När tidningen The Guardian gjorde en granskning (25/9 2019) visade det sig att TikTok hade censurerat mängder av material som anses känsligt för det kinesiska kommunistpartiet, däribland filmer från Himmelska fridens torg och på gruppen Falungong. Efter att en tonåring vid namn Feroza Aziz delat ett klipp med kritik om Kinas behandling av uigurer stängdes hon av. TikTok hävdade dock att det var ett misstag.
Appen dömdes nyligen till 53 miljoner kronor i skadestånd av det amerikanska justitiedepartementet, efter att företaget olagligt har samlat in data om barn. Nu överväger USA ett förbud av appen. I Indien har TikTok tillsammans med 58 andra kinesiska appar redan förbjudits.
TikTok ägs av det kinesiska företaget ByteDance och har laddats ner närmare två miljarder gånger, framför allt av barn och unga. Företaget själva hävdar förvisso att de är helt skilda från regeringen i Kina: ingen data förs över till Kina och de skulle “aldrig” dela med sig av den till regeringen om de blev tillfrågade.
Men om detta inte är en lögn, hur stor möjlighet har de att bestämma över det själva? Blir kinesiska företag tillfrågade att delta i underrättelseverksamhet av kinesiska staten måste de ställa upp. De måste vidare dölja sin medverkan i underrättelsearbetet eftersom företagen inte har laglig rätt att berätta om det.
Genom appen har Kina alltså möjlighet att samla in stora mängder data om sina användare som den kinesiska regeringen kan komma att använda i subversiva syften. Till viss del tycks företaget redan styra vad för information som förmedlas till deras användare, som i fallet med Hongkong-protesterna.
TikTok är dock inte det första kinesiska företaget som misstänks samla in stora mängder data. Telekombolaget Huawei har länge anklagats för spionage. De har bland annat försett kinesisk polis med hjälpmedel för övervakning och på så vis bidragit till förföljelsen av över en miljon uigurer. I USA, Japan och Australien är redan telekombolaget förbjudet, dock inte i Sverige.
För att styra bilden av Kina måste kommunistpartiet styra såväl traditionella som sociala medier. Kinesiska företag används ofta som ett verktyg för kommunistpartiet. Men finns minsta risk att kommunistpartiet övervakar, samlar in stora mängder data och bedriver åsiktsstyrning av svenska medborgare bör vi naturligtvis använda oss av försiktighetsprincipen. TikTok är en säkerhetsrisk och vi bör överväga lämpligheten i att de tillåts verka i Sverige.