För exakt ett år sedan, 27 december 2020, delades den första dosen vaccin mot covid-19 ut i Sverige. Sedan dess har drygt 17 miljoner doser injicerats. De flesta har fått två, alltfler tre. Men det finns en stor grupp som ännu är helt ovaccinerad.
Man vet väldigt väl vilka som inte vaccinerat sig. På befolkningsnivå släpar gruppen 18-29-åringar efter. Kartan över vaccinationstäckningens vita fläckar är också ganska identisk med kartan över landets utsatta områden: Järvafältet i Stockholm, Angered i Göteborg, Rosengård i Malmö och Gottsunda i Uppsala. På kommunnivå ligger Södertälje och Botkyrka lägst.
Däremot har ingen brytt sig om att ta reda på varför. Det har gjorts lösa antaganden om språk- och informationsproblem, liksom om att det inom vissa yrkesgrupper är svårare att ta ledigt och ta sig till en lokal. Få har berört det faktum att kostnaden för att strunta i vaccinet varit nästan obefintlig.
Det första lilla hindret i det ovaccinerade livet var vaccinationspass för större evenemang från 1 december. Den begränsningen, i kombination med hot om en utökning, räckte för en smärre rusning för att få sin första dos i till exempel Rosengård. ”Vi har sett ett ökat intresse bland de som har avvaktat. Nu vill man vaccinera sig för att göra de saker där det krävs pass” säger Maria Ferens, enhetschef på Kryddgården (Aftonbladet 20/12).
Vid partiledarsamtalen 15 januari, i vaccinationskampanjens inledning, krävde Moderaterna nationella riktlinjer för hur regioner, kommuner och arbetsgivare ska agera om till exempel personal på äldreboenden inte låter sig vaccineras. Några sådana riktlinjer har inte kommit och veckan före jul upprepades kraven från oppositionen.
”När man är ovaccinerad ska man inte utsätta riskgrupper för risk för smitta”, sade socialminister Lena Hallengren (S) (SVT 26/12). Hon avböjde sedan att svara på hur detta går ihop med ovaccinerad personal inom äldreomsorg och hemtjänst.
Region Dalarna går före. Efter utredningar under hösten beslutade regionen nyligen om att kräva vaccinbevis för samtliga anställda. De som inte kan visa upp ett bevis kommer att omplaceras eller förflyttas. ”Då får man utgå från att personen är ovaccinerad”, säger regionstyrelsens ordförande Ulf Berg (M).
Vad är problemet? Det kan inte vara att peka ut vissa grupper i samhället som skyldiga till smittspridningen. De är ju redan utpekade. Personalproblem, kanske, då grupper med låg vaccinationsgrad sammanfaller med anställda i omsorgen? Men det finns faktiskt ett alternativ till att de omplaceras och försvinner. Att de gör som i Rosengård när kostnaden blir för hög: vaccinerar sig.