Sabotage och våld är inte att kämpa för djur

Harmlös civil olydnad eller farliga extremister? Polisen behöver hålla ögonen på hotfulla djurrättsaktivister.

Ledare 3 oktober 2019 06:35
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Hundratals jakttorn i landet har förstörts på senare tid. Till UNT (2/10) berättar Torsten Nilsson, ordförande för Jägareförbundet i Uppsala län, att aktivisterna har ”lagt stor energi på att förstöra”. Han önskar bättre hantering av anmälningarna från polisens sida, och har själv behövt montera en viltkamera för att upptäcka sabotage. På flera av de saboterade tornen har det klottrats ”HSS”, som står för aktionsgruppen ”Hunters Saboteurs Sweden”. 

Det har på senare år blivit regel snarare än undantag att aktivister dyker upp i samband med kosläpp eller jaktsäsong. 

Ska man se dem som ungdomar vars hjärtan klappar för djuren, och som ägnar sig åt oskyldig civil olydnad? Eller är det som Per Pettersson, Lantbrukarnas Riksförbunds ordförande i Mälardalen, uttryckte det i vintras när bägaren rann över efter ett angrepp mot en kaninfarm: "Något annat än terrorister är de inte" (SR, 23/1).

 

Det finns förstås olika aktivister. En del är fredliga och en del är våldsbejakande.

Bönder har vittnat om allt från nedbrända gårdar till yxor och dödshot. Några exempel på hur hoten kan låta: ”Vi kommer avrätta dig i trädgården”. ”I natt brinner dina föräldrars hus”. ”Tiden tickar för dig och dina barn” (Göteborgs-Posten, 22/1).

När hoten kommer till ens hem och familj blir det särskilt obehagligt för utsatta. 

Här i Uppland uppmärksammades det att aktivister som hade trakasserat lantbrukare till och med hade ringt på barnens telefoner (SVT, 10/4 2018). Aktivisterna hotade med att komma till gården nattetid och förstöra. Deras krav: att lantbrukarfamiljen skulle bli veganer. Samtalen anmäldes men utredningen lades ner.

Nyligen dömdes en 40-årig man till sex månaders fängelse för att ha trakasserat en minkfarmare i Halland. Domen rörde bland annat ofredande och hemfridsbrott. I samband med en manifestation mot minkfarmen hade djurrättsaktivisten med högt megafonljud skadat en annan persons hörsel. Han hade dessutom på nätet spridit en bild på ett skelett, med namn på den trakasserade minkfarmaren, och texten "fd minkfarmare" (Hallands Nyheter 26/9). 

 

När aktivister nattetid sätter eld på en minkfarmares bil utanför en bostad där en hel familj sover, är det en bra bit ifrån harmlös djurrättsaktivism. 

Och när jakttorn saboteras inför stundande jaktsäsong är budskapet ”sluta eller så får du med oss att göra”. 

Samhällets budskap tillbaka ska vara lika glasklart: Det är fritt fram att kämpa för djuren, men inte att begå allvarliga brott med ”djurrättsaktivist” som täckmantel.


Ämnen du kan följa
Läs mer!

Vill jaga med revolver – polisen säger nej

Vill jaga med revolver – polisen säger nej

Debatt: Vi behöver betydligt mer licensjakt på varg

Vi behöver betydligt mer licensjakt på varg