Regionstyrelsens beslut om att införa skattefinansierade hemförlossningar fortsätter att röra upp känslor. Och det är lätt att förstå varför. Detta är en fråga som upprör långt utanför politiken. Att oppositionen protesterar är mindre uppseendeväckande än de många protester som kommer från läkarkåren.
Det är någonting som skaver när politiken fattar ett beslut som till synes går på tvärs mot professionens uppfattning. Läkare vid Akademiska sjukhuset skrev redan när förslaget blev känt ett brev till regionpolitikerna där man i mycket skarpa ordalag kritiserade planerna:
”Hemförlossning ökar risken för att barnet kommer att drabbas av syrebrist och hjärnskada som kan bli bestående. I värsta fall leder dessa komplikationer till dödsfall.”
Nu har även tre läkare och en barnmorska överklagat beslutet om att införa regionfinansierade hemförlossningar (UNT 19/6). Till UNT förklarar Anna Rask-Andersen, en av de tre läkarna, att beslutet om hemförlossningar dels strider mot hälso- och sjukvårdslagen, som säger att vården ska ges till den som har störst behov. Dels menar hon att regionens hemförlossningar strider mot patientsäkerhetslagen och barnkonventionen.
”Det här är resultatet av politisk kohandel för att få makten. Men insatsen är barns liv och hälsa”, menar Rask.
Just barnperspektivet är viktigt att inte bortse ifrån. Som blivande förälder kan det förstås kännas som ett bra alternativ att välja hemförlossning, särskilt om det finns en barnmorska närvarande. Miljön är trygg och efter en sannolikt incidentfri graviditet kan det upplevas som rätt beslut. Men om det uppstår komplikationer är det viktigt att snabbt kunna få kvalificerad vård.
Det gäller förstås modern, men det gäller framför allt barnet. Skillnaden mellan liv och död kan handla om minuter, till och med sekunder. Och även om barnets liv går att rädda finns risken att för sent insatta åtgärder leder till hjärnskador och livslånga men.
Barnet har inte fått chansen att välja var och på vilket sätt det ska födas, men det är likväl barnet som riskerar att drabbas om något skulle gå fel, om den förmodat problemfria förlossningen i avslappnad hemmiljö inte skulle gå som planerat.
Det är inte konstigt att tre läkare och en barnmorska nu väljer att överklaga beslutet. Inte heller är det svårt att förstå varför beslutet har mött så stort motstånd. Förslaget som sådant strider mot såväl rätten till vård efter behov som det nyfödda barnets rättigheter. Det enda som är konstigt är egentligen varför det nya rödgröna regionstyret valt att inte lyssna på professionens invändningar.