Rimligt och rättvist ge alla företag stöd

Företagares framgång eller personliga smak bör inte påverka möjligheten att få stöd.

Ayad al Saffar besökte 2007 Uppsala universitet och berättade om sin resa som företagare.

Ayad al Saffar besökte 2007 Uppsala universitet och berättade om sin resa som företagare.

Foto: Jörgen Hagelqvist

Ledare2020-08-26 15:42
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Är det provocerande att företagare som äger både lyxvillor och lyxbilar har lyft företagsstöd under coronakrisen? Ja, kanske. Åtminstone om man tycker att rikedom i sig är provocerande. ”Jag har rätt kanske att göra något roligt för mig själv”, säger Osman Saffar, en av ägarna till miljardkoncernen Ur & Penn, till Expressen (23/8). Och det har han faktiskt. Som att köpa en ny Bentley Continental GT, vilket tidningen rapporterar om.

I våras beslutade regeringen om omfattande företagsstöd under pandemin. Permitteringar och sjuklön var de största posterna, men där fanns också ett omställningsstöd för företag som förlorat minst 30 procent av omsättningen under april och maj. Stödet söks av företagen själva och det är dessa ansökningar som Expressen granskat.

Skattepengarna är till för företagen ska överleva, och därmed även jobben. Kostnaderna för masskonkurser och -arbetslöshet skulle bli långt högre än att ge hjälp under krisen, när delar av samhället stannat på grund av restriktioner som ingen velat ha och ingen kan göra någonting åt.

Hittills har en dryg miljard kronor betalats ut i omställningsstöd. Självklart ska inte en krona betalas ut i onödan och därför var det helt rätt att strypa möjligheten till aktieutdelning i företag som beviljats stöd. När det gäller vinstnivåer och löner är det knepigare att sätta generella regler, men krogägaren Alessandro Catenacci talar nog för många när han säger att han inte tar ut någon lön vare sig i år eller nästa år. Företaget kommer först. Nobis-koncernen (Catenacci) har fått tolv miljoner kronor i stöd, Ur & Penn drygt tre miljoner. 

Familjerna Saffar och Catenacci tillhör de allra mest framgångsrika i sina respektive branscher och har blivit rika på sitt slit. Av tidningsreportaget framgår att båda bröderna Saffar bor i ”stora villor i Djursholm” och ”har en passion för dyrbara bilar”. Även Catenacci ”bor i en palatsliknande villa utanför Stockholm och kör Lexus flaggskepp”.

Rikedomen kommer av att de jobbat hårt och blivit bäst på det de gör, som Zlatan Ibrahimovic (om vars lyxbilar rapporteringen av någon anledning ser helt annorlunda ut). Rikedomen är överskottet efter decenniers tillväxt och skatteinbetalningar för sig själv, bolaget och för tusentals anställda. Den är belöningen. Hur många skulle ens försöka om den inte fanns?

Det mest rimliga och rättvisa är att företag kompenseras för bortfallet under coronapandemin, alldeles oavsett ägarens bostadsadress eller personliga smak. För övrigt köptes Bentleyn för försäkringspengar efter att en liknande bil stulits.