Rensa upp i fonddjungeln

PPM-systemet behöver reformeras.

Pension. Det är dags att reformera PPM-systemet

Pension. Det är dags att reformera PPM-systemet

Foto: MANGUS GLANS / PPM

Ledare2017-03-09 00:45
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Valfrihet är bra. Få vill tillbaka till en tid då det inte gick att välja skola, vårdcentral eller teleoperatör. Men valfrihet kräver transparens och kvalitetsgranskning av alternativen för att den enskilde ska ha möjlighet att göra ett informerat val och inte bli lurad av oseriösa företag.

Premiepensionen, som sedan år 2000 är en del av den allmänna pensionen, är ett område som präglas av stor valfrihet. Enligt pensionsöverenskommelsen mellan Socialdemokraterna och de borgerliga partierna ska 2,5 procent av lönen placeras i fonder som pensionsspararen själv väljer.

I dag finns drygt 800 fonder att välja mellan i PPM-systemet. Sjävklart är det ytterst få svenskar som har möjlighet att på allvar sätta sig in i alla dessa olika alternativ. Och den nödvändiga kvalitetsgranskningen av säljare och fondbolag skulle ta orimligt stora resurser i anspråk.

Den senaste tiden har nyheter om oseriösa aktörer inom fonsbranchen avlöst varandra. Fondbolagen Falcon Funds och Allra har med tvivelaktiga affärsmetoder skott sig på pensionssparanas beskostnad. Politikerna måste inse problemen i dagens PPM-system och visa att de står på pensionsspararnas sida. Så hur kommer man till rätta med PPM-systemets avigsidor?

Om spararna inte gör ett aktivt PPM-valplaceras pengarna i AP7 Såfa, Sjunde AP-fondens så kallade soffliggarfond. Fonden har en låg avgift och har haft en mycket bra avkastning. Det har alltså varit ett bra alternativ att ha sina pensionspengar placerade i "soffliggarfonden". Men att helt avskaffa det fria valet av fonder och låta alla PPM-pengar förvaltas i AP7 Såfa skulle inte vara rätt väg att gå. Riskvilja och avkastningskrav skiljer sig åt mellan personer och det bör finnas olika alternativ att välja mellan med skiftande investeringsprofil och olika hög aktieexponering.

Inte heller är det önskvärt att skrota hela PPM-systemet.Att föra över pengar från premiepensionssystemet till inkomstpensionen skulle vara ett hårt slag mot dem som är unga i dag. I praktiken fungerar ju pensionssystemet så att dagens löntagare, via pensionsavgiften, betalar till dagens pensionärer. I tider av hög arbetslösheten betalas därför mindre pengarna ut. Premiepensionen är på så vis ett sätt att skydda framtida pensioner från svängningar i konjunktur och sysselsättning.

Peter Norman, tidigare finansmarknadsminister i alliansregeringen,föreslår i tisdagens Dagens Industri att antalet fonder i PPM-systemet kraftigt bör minska, bland annat genom att dagens unga enbart tillåts välja mellan någon av Sjunde AP-fondens sex produkter, inklusive AP7 Såfan. Att enbart ha ett tiotal fonder att välja mellan är sannolikt för lite. Men Normans förslag pekar ändå i rätt riktning.

Premiepensionen är värd att värna. Men då måste dess förvarare vara beredda att reformera systemet och rensa upp i fonddjungeln.