Regeringen riskerar restaurangerna

Svensk restaurangnäring befinner sig i kris. Personalbrist gör att restaurangerna har stängt.

Fullt ös i restaurangköket, men så ser det inte alltid ut.

Fullt ös i restaurangköket, men så ser det inte alltid ut.

Foto: Leif R Jansson

Ledare2023-07-18 17:30
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Trots hög arbetslöshet har restauranger svårt att hitta kompetent personal i Sverige. I ett reportage i DN (17/7) berättar vd:n för Waxholms Hotell, Thérèse Liljeqvist, om hur de kan tvingas sluta med dagens rätt och att de behövt hålla delar av restaurangen stängd stora delar av sommaren på grund av personalbrist. På deras restaurang har de utlyst en hittelön på 10 000 kr till anställda som lyckas hitta en ny kock. 

Under pandemin försvann väldigt mycket kompetens från restaurangnäringen då många valde att omskola sig till andra branscher. När pandemin nu är över har den personalen bara delvis kommit tillbaka till restaurangerna. Många insåg förmodligen hur skönt det var med kontorstider.

I april fanns drygt 7000 platsannonser hos Arbetsförmedlingen som sökte personal till restauranger och krogar. Det kom in mer än 27 000 ansökningar under samma månad men på grund av kompetensbrist kunde inte alla platser fyllas. 

Det hela förvärras av regeringens planer på att höja lönekraven för företag som vill anställa arbetskraftsinvandrare. Före pandemin beviljades omkring 1000 arbetstillstånd för utländska kockar och kallskänkor i Sverige. När regeringen nu höjer lönegolvet för arbetskraftsinvandrare är risken att färre kommer hit och jobbar. Enligt en rapport från Svenskt Näringsliv påverkas 99 nämligen procent av arbetskraftsinvandrarna inom denna bransch av ett lönegolv motsvarande medianlönen. 

Vad är problemet med att företag anställer arbetskraftsinvandrare när det så tydligt behövs. Förmodligen vill regeringen signalera stränghet mot all invandring. Det är även en konsekvens av att det är för många kockar i samma soppa nu när SD är med och bestämmer. Annars är det märkligt att införa ett förslag som riskerar att leda till fem miljarder kronor mindre i skatteintäkter och 16 miljarder i minskat förädlingsvärde. Tillväxt och företagsamhet blir lidande av regeringens symbolpolitik.

Det höjda lönegolvet slår mot företagen och statskassan, men framför allt mot kompetenta individer som vill komma till Sverige och arbeta. Det är en förlustaffär för alla. De marknadsinriktade delarna av regeringen måste sätta ned foten och förändra de förslag som nu riskerar att göra att allt färre företag lyckas hitta personal. Annars riskerar vi ett samhälle som är betydligt fattigare, både ekonomiskt och kulinariskt.

Gör om, så att kockar kan göra rätter.