Regeringen prioriterar inte HBTQ-frågor

Svenskar och riksdagspartierna är positivt inställda till HBTQ-personer. Verkligheten lämnar dock mycket att önska.

I veckan går Stockholm Pride av stapeln. Alla partier utom SD deltar i paraden.

I veckan går Stockholm Pride av stapeln. Alla partier utom SD deltar i paraden.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Ledare2022-08-04 15:48
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Svenskar är positivt inställda till homosexuella, 98 procent anser att de bör ha samma rättigheter som heterosexuella. I Stockholms Prideparad på lördagen den sjätte augusti går alla partier bortsett från Sverigedemokraterna, de är inte välkomna. Kampen för HBTQ-personers rättigheter och lika möjligheter är dock långt ifrån färdig.

En rapport som MUCF publicerade i juni i år visar situationens allvar. Unga HBTQ-personer har sämre psykisk hälsa och blir utsatta för misshandel, hot och mobbning i högre grad än andra ungdomar. Trots riksdagsbeslut och löfte från förre statsminister Stefan Löfven (S) har regeringen fortfarande inte tillsatt en utredning om införandet av ett tredje juridiskt kön. Detsamma gäller möjligheten att byta juridiskt kön utan kirurgiska ingrepp. Kristdemokraternas partiledare sade så sent som 2018 att Pride varit negativ för HBTQ-rörelsen och att den bidrar till en sexualisering av samhället, samt att en riktig familj är en med en mamma och en pappa. Sverigedemokraterna har på flera håll i landet försökt stoppa Prideflaggor i offentligheten, i Hörby slutade den hissas, med hjälp av Moderaterna.

Det handlar inte bara om prioriteringar eller värderingar, det är också faktisk politik som skiljer partierna åt. M, C och L vill legalisera altruistiskt surrogatmödraskap, medan de andra partierna är starkt emot eller fortsatt vill utreda frågan. Sexuellt aktiva homosexuella män får inte donera blod, även om de levt i samma relation i ett decennium. En bred majoritet i riksdagen är dock för att ändra detta och Folkhälsomyndigheten har fått i uppgift att utreda frågan i år. HBTQ-flyktingar, en särskilt utsatt grupp, har fått det ännu svårare sedan Sverige införde tillfälliga uppehållstillstånd. Enbart V och MP vill i dag återinföra permanenta uppehållstillstånd som regel. Återkommande avslås också asylansökan på absurda grunder som att ha haft ”för få sexpartners för att räknas som gay”.

HBTQ-personer är fortfarande diskriminerade både av politiken och samhället. Undfallenheten i att tillsätta en utredning om en ny könstillhörighetslag och det faktum att Magdalena Andersson inte kommer vara med på Prideveckans partiledardebatt visar att Socialdemokraterna inte prioriterar dessa frågor. Samtidigt följer inte skiljelinjerna de politiska blocken utan slår tvärs igenom dem.

Sverige har en lång väg kvar att gå för att känna stolthet i HBTQ-frågor. Vi måste stå upp för det öppna och älskande samhället vi har. Det gäller inte den här veckan eller i Pridetåget på lördag, utan i vallokalerna i september runt om i Sverige.