Socialdemokraterna har sett en rejäl skjuts i väljaropinionen efter valet. Förra veckans 36,1 procent i SvD/Sifo, exempelvis, var den högsta siffran på tio år. Man får alltså backa till tiden med en regeringstrött alliansregering, då Stefan Löfven var ny partiledare och man äntligen kunnat lägga Håkan Juholt-tiden bakom sig, för att hitta ett lika starkt arbetarparti.
De nya väljarna kommer från SD, men också från M. Alla kommentatorer är rörande eniga om vad det beror på – den nya regeringens svikna vallöften. Drivmedelspriserna skulle kapas rejält och elprisstödet betalas ut i november, hette det. S-ledaren Magdalena Andersson har inte ägnat någon tid alls åt att kommentera valförlusten eller att peka ut riktningen framåt, all kraft har gått åt till att skälla på regeringen.
Partier som vill göra anspråk på att vara statsbärande ger inga konkreta vallöften. Antingen kommer förslaget att spricka i verklighetens ljus eller så förhandlas det bort med stödpartier. Det kostar att inneha statsministerposten. S har bara givit två sådana löften de senaste mandatperioderna, det om EU:s lägsta arbetslöshet och familjeveckan. Inget har genomförts.
Nya Moderaterna, med Borg och Reinfeldt, var på väg samma håll men föll under Kristersson tillbaka till att bli en ettrig opposition mot S. Efter att ha gnuggats mot ultrapopulisterna i SD blev resultatet ett obegripligt löfte om mycket billigare bensin och diesel. Skälen till att det inte genomfördes är fler än vad som kan räknas upp här.
Elstödet var inte alls samma typ av vallöfte och därför heller inget löftesbrott. Det är till att börja med ingen prioriteringsfråga i budgeten. Pengarna finns hos Svenska Kraftnät och ska betalas tillbaka till elkunderna. Den förra regeringen bad myndigheten utreda hur det skulle gå till. Resultatet blev den modell som nu ska användas med retroaktivt stöd från februari.
Det finns egentligen bara ett vallöfte som är riktigt viktigt för Ulf Kristersson, löftet att ”återupprätta lag och ordning i Sverige”. Det var ett av fem vallöften på M:s Sverigemötet i mars. De övriga fyra rörde Natoansökan, ett stärkt försvar, fossilfri kärnkraft och en återupprättad arbetslinje.
Gängskjutningarna kommer inte att upphöra de närmaste fyra åren och de utsatta områdena kommer att finnas kvar. Löftet är precis så vagt som det bör vara. Det köper också väljarna. Men det måste ha hänt saker med tryggheten 2026, det måste finnas tendenser som pekar åt rätt håll. Om inte kommer Magdalena Anderssons glädjesiffror också att bli nästa valresultat.