Regeringen gav vika för trycket på att resa

Att tillåta resor inom Sverige är en chansning från regeringens sida.

En anstormning väntar de smala gränderna i hansestaden Visby.

En anstormning väntar de smala gränderna i hansestaden Visby.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ledare2020-06-11 18:30
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Från och med lördag är det fritt fram att resa i Sverige igen. Folkhälsomyndighetens (FHM:s) tidigare restriktioner om max 1-2 timmars resa har hävts. Nu gäller bara att den som reser inom landet ska vara ”frisk”. Riskgrupper och medborgare över 70 år undantas. De tidigare reglerna om folksamlingar ligger kvar liksom övriga rekommendationer om att hålla avstånd och tvätta händerna.

I samma ögonblick som statsminister Stefan Löfven gav beskedet om resorna, förra torsdagen, kraschade sajten där man bokar färja till Gotland. Samtidigt ökade sökningarna på inrikesflyg med 52 procent jämfört med dagen innan, enligt flygresor.se. Den höga nivån av sökningar har legat kvar sedan dess, och allra mest söks det på Visby.

Det är fullt förståeligt att alla längtar efter vila och semester, att bryta isoleringen och komma bort. Det har varit en tuff och orolig vår för många. Men frågan är ändå hur regeringen och FHM tänker. Under våren har man bett medborgarna att hålla ut. Det kommer att ta tid innan pandemin är över, har man sagt. Antalet sjuka och döda har minskat sedan en tid, men vi befinner oss fortfarande på den omtalade platån och kurvan sjunker inte så snabbt som man önskat. I delar av landet blir fallen tvärtom fler.

Det är inte vilka resor som helst som ska genomföras från och med i helgen. Hemma i Region Stockholm har 15 173 konstaterats smittade av Covid-19 medan resmålet, Region Gotland, haft 97 fall. I Stockholm har 2 178 avlidit, på Gotland sex (6). Stockholm har 570 coronapatienter inlagda, Gotland en (1). Och 80 vårdas på IVA i Stockholm, inte en enda på Gotland.

Undra på att man är oroliga på lasarettet i Visby. Där har man alltid mycket att göra på sommaren och brukar avlastas av en särskild turistmottagning. Årets anstormning blir något helt annat, på grund av risken för sjuka fastlänningar och smittade gotlänningar. ”Vi vet inte vad som händer helt enkelt”, säger Marie Loob, sjukvårdsdirektör, Region Gotland, till SVT (4/6).

Det vet inte regeringen, Socialstyrelsen eller Folkhälsomyndigheten heller. Ska vi som reser veta om vi blir sjuka under de närmaste två veckorna? Har någon provat att ”hålla distans” på Donners plats i Visby, på Kneippbyn eller Sudersand på Fårö?

Nej, det är en chansning som görs, under hårt tryck från folk som ledsnat på coronan. Vården och dess personal, som stått i centrum hela våren, har inte tillfrågats den här gången. Man hoppas på det bästa. Om det går väl kan man se framtiden an med tillförsikt. Om det inte går väl? Det vill ingen tänka på.