RÀtten till abort Àr dessvÀrre starkt hotad

Förhoppningsvis leder avslöjandet till sÄ omfattande protester att det befarade beslutet inte blir av.

Protester utanför Högsta domstolen i Washington DC. Kommer domstolens ledamöter lyssna?

Protester utanför Högsta domstolen i Washington DC. Kommer domstolens ledamöter lyssna?

Foto: Alex Brandon

Ledare2022-05-04 06:35
Detta Àr en ledare. UNT:s ledarsida Àr liberal.

För nÄgra decennier sedan slog Högsta domstolen i USA fast att kvinnor i hela landet - oavsett delstat - har rÀtt till fri abort. Den banbrytande domen frÄn 1973, Roe mot Wade, har haft stor betydelse för kvinnor sedan dess.

PĂ„ mĂ„ndagen rapporterade tidningen Politico, som fĂ„tt ta del av ett dokument, att Högsta domstolen snart kan rösta för att upphĂ€va domen och dĂ€rmed garantin för fri abort. Om det skulle bli sĂ„ kan nĂ€ra hĂ€lften av USA:s delstater helt eller delvis förbjuda abort (Washington Post, 3/5). Det Ă„terstĂ„r att se hur det blir med beslutet. 

Amerikanska feminister har lĂ€nge varnat för att abortrĂ€tten Ă€r hotad. Donald Trump kunde under Ă„ren som president tillsĂ€tta tre domare i högsta domstolen. Numera rĂ€knas dĂ€rför sex av de nio domarna som konservativa. Vad som ska hĂ€nda med abortfrĂ„gan Ă€r fortfarande oklart, i höstas röstade exempelvis den konservativa chefsdomaren John Roberts som de liberala ledamöterna. 

Eftersom det Ă€r ovanligt att dokument inför Högsta domstolens beslut lĂ€cker pĂ„ det hĂ€r sĂ€ttet, kan man ana att det finns ett intresse av att debatten tar fart inför att beslutet ska fattas. Det samlas nu till protester utanför Högsta domstolens lokaler i Washington DC. Inom Demokraterna har företrĂ€dare uttryckt att rĂ€tten till fri abort blir en valfrĂ„ga i mellanĂ„rsvalet i november. 

”Detta Ă€r ett av de vĂ€rsta och mest skadliga besluten i modern historia", har representanthusets talman Nancy Pelosi och senatsledaren Chuck Schumer uttryckt det. Duon menade i det gemensamma uttalandet Ă€ven att Högsta domstolens eventuella beslut vore den "största inskrĂ€nkningen av mĂ€nskliga rĂ€ttigheter under de senaste 50 Ă„ren" (SvD, 3/5).

Redan i december kom beskedet att Högsta domstolen inte tĂ€nkte blockera en kontroversiell lag om omfattande abortförbud i Texas. Joe Biden har kritiserat domstolen för vad han har kallat en oförmĂ„ga att hantera en delstatslag som bryter mot konstitutionella rĂ€ttigheter. Den konservativa domaren Brett Kavanaugh har dĂ€remot antytt att Högsta domstolen bör stĂ„ ”neutral” i abortfrĂ„gan. 

Vid en första anblick kan ses som en formfrÄga att lÄta beslut om abortlagar fattas pÄ delstatsnivÄ. Men i praktiken leder det till att kvinnor kommer att nekas rÀtten till abort.

Texas Àr lÄngt ifrÄn den enda delstaten dÀr nya lagar och restriktioner har föreslagits. AbortrÀtten Àr starkt hotad. Förhoppningsvis leder avslöjandet i Politico till sÄ omfattande protester att det befarade beslutet inte blir av.