Redan för tio år sedan borde vi ha köpt nya luftvärnsrobotar. Att försvarsfrågan först var ett särintresse och sedan hamnade i långbänk förhindrade detta. Beslutet visar också att vi för första gången sedan Sven Anderssons dagar har en försvarsminister som förmår att hävda försvarets behov.
Slutligen stärker det samarbetet med USA, vilket är nödvändigt så länge Nato-optionen förblir ett politiskt tabu. Visserligen fördjupas efterhand vårt samarbete med Nato men det är tveksamt hur raskt dess beslutsmekanismer verkligen fungerar, om vi hamnar i en kris. Däremot kan USA snabbt tillföra till exempel ytterligare Patriotförband i ett krisläge, vilka då lätt kan inordnas i ett allmänt luftförsvarssystem, som redan hanterar sådana förband.
Om Frankrike skulle vara villigt att engagera sig i Östersjöområdet före ett Natobeslut är långt mer tveksamt. Landets säkerhetspolitiska intressen finns i Medelhavet. Viljan att sälja vapen till oss överstiger kanske lusten att ta risker uppe i Ultima Thule.
Självfallet ska man inte ha överdrivna illusioner när det gäller amerikanska löften till Sverige. Ett litet land som vårt kan aldrig lägga sin säkerhet i händerna på en supermakt och lugnt luta sig tillbaka. I det storpolitiska spelet kan sådana löften snabbt visa sig vara såpbubblor. Den amerikanske presidentens tidiga Nato-utspel väckte också oro hos många europeiska ledare. Men – och det är för stunden ett avgörande ”men”– amerikanernas engagemang i de baltiska staterna är entydigt.
Ett tillbakadragande, politiskt och militärt, skulle i grunden rasera förtroendet för USA hos alla dess allierade. Det finns i nuläget ingen anledning att betvivla USA:s vilja att försvara de baltiska staternas frihet. I det sammanhanget utgör Sverige av rent geopolitiska skäl en säkerhetspolitisk faktor av betydelse.
Innehavet av Kaliningrad ger ryssarna en möjlighet att med ganska begränsade insatser hindra Natos marktransporter via Polen till Baltikum. Underhåll av förband i Baltikum underlättas om man har tillgång till svenskt territorium. Hamnar på västkusten, inte minst i Göteborg, kan få en avgörande roll. Sjötransporter från Stockholm och Gävleområdena blir sedan lättare att skydda än om man tvingas segla in via danska farvatten. De baltiska staternas ringa geografiska djup gör en basering av flyg i Sverige till en nästan tvingande nödvändighet för USA.
Detta är hårda fakta, som gör att vi nu möter ett mått av välvilja från USA. Men det krävs att vi själva lägger vårt strå till stacken. Till exempel med att snabbt förbättra försvaret av Gotland. Och helst även avstå från undertecknadet av FN:s avtal om kärnvapennedrustning.