Sigtuna ska få tre "fuskjägare", tre heltidstjänster ska alltså inrättas för att granska utbetalt stöd från kommunen (UNT, 8/3, SVT Uppsala, 14/3). I fjol testade kommunen med en halvtidstjänst, vilket ledde till återkrav på 721 000 kronor och en polisanmälan. Kan fuskjägare vara något för andra kommuner i Uppland att ta efter, för att avslöja folk som exempelvis fuskar sig till försörjningsstöd?
"Det är skattebetalarnas pengar", påpekar Olive Carlson som är chef för enheten för arbete och försörjning på Sigtuna kommun. Att skattepengar ska användas på ett korrekt sätt är också ett argument för kommunens satsning som Mattias Askerson (M), ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden, för fram. Vänsterpartiets Marta Aguirre (V), ledamot i samma nämnd, tycker däremot att det borde satsas på annat.
Säkert är en och annan vänsterpartist dock glad över att det nyligen upptäcktes att Internationella Engelska Skolan i Södertälje felaktigt fått dryga 12 miljoner kronor extra i statsbidrag. Skolan hade rapporterat alla elever med tillfälliga personnummer och framstod därmed som landets socioekonomiskt mest behövande skola, varpå Skolverkets index ledde till det höga bidraget.
Skolan säger sig vilja rätta till "det administrativa misstaget" och betala tillbaka om bidrag felaktigt betalts ut (Dagens Samhälle, 9/3). Gott så. Oavsett om enskilda - eller skolor, företag, föreningar - av misstag eller medvetet fått felaktigt utbetalt stöd är det viktigt att felen rättas till.
Här har myndigheter som betalar ut bidrag, regioner och kommuner en viktig uppgift. Även folkvalda behöver agera med invånarnas bästa för ögonen. För några år sedan besökte ”Kommungranskarna” i SVT:s Uppdrag granskning Sigtuna och avslöjade hur det politiska styret på den tiden hade en flexibel syn på regelverk och skattemedel.
Socialdemokraterna i kommunen hade bland annat lovat att sälja en tomt till den syrisk-ortodoxa församlingen i Märsta för bara en krona, och fotbollsklubben Valsta Syrianska IK hade sluppit betala hyra i 13 år. Politisk korruption, hävdade oppositionen.
På senare år har föreningsbidrag diskuterats runt om i landet. I fjol fattade till exempel Uppsala kommun beslut om att fortsätta ge bidrag till det ifrågasatta studieförbundet Ibn Rushd. Regionen hade däremot sagt nej. Kommunen behöver ha koll på hur det och andra bidrag används.
Att vara generös med andras pengar är lätt. Men som Olive Carlson i Sigtuna påpekade är det viktigt att bidrag - skattebetalarnas pengar - hamnar rätt.